Прошло љето најтоплије у Европи од кад се воде подаци

Фото: Pixabay

Научници су саопштили да је прошле љето у Европи било најтоплије од кад се воде подаци са температурама које су биле цијели један степен Целзијуса више него просјек у протекле три деценије.

У извјештају који је данас објавила европска Служба Коперникус за праћење климатских промена утврђено је да је прољеће 2021. године било хладније од просјека, док су љетњи мјесеци обиљежени јаким и дуготрајним топлотним таласима, када су оборени бројни нови температурни рекорди, укључујући до сада невиђених 48,8 степени Целзијуса измјерених на Сицилији у августу прошле године.

Продужене високе температуре допринијеле су пожарима између осталог на Сибиру, у Грчкој и у Турској прошле године и стручњаци кажу да је то повећало вјероватноћу за јаке кише, попут оних које су довеле до смртоносних поплава у Белгији и Немачкој у јулу.

Температуре површине мора прошле године биле су више него у било које вријеме најмање од 1992. године у источном Медитерану и дјеловима Балтичког мора гдје је температура порасла за више од пет степени Целзијуса изнад просјека током летњих мјесеци.

Годишња брзина вјетра у дјеловима западне и централне Европе била је међу најнижом од најмање 1979. године, навела је Служба Коперникус за климатске промјене. То је довело до смањења процијењеног потенцијала за енергију од вјетра, једног од главних извора обновљиве енергије на коју рачунају европске земље да би смањиле емисију гасова са ефектом стаклене баште при производњи струје.

Налази европске агенције заснивају се на подацима метеоролошких станица на земљи и сателитским опсервацијама од 1950. године.

Глобално, извјештај је показао да је 2021. била између седам и пет најтоплијих година до сада забиљежених, у зависности од података који се користе.

Извор: Побједа

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest