Протест породица преминулих од коронавируса: Тражимо истину о стању у Општој болници Бар

Фамилије су упутиле апел надлежнима, због садашњих и будућих пацијената, да у Општу болницу Бар хитно пошаљу пулмолога

Фото: Једро

Фамилије Горана Круте (48) из Бара и Лазара Желалића (61) из Херцег Новог, који су преминули од последица коронавируса на ковид одјељењу Опште болнице Бар, одржале су протест испред те установе указујући на “незавидно стање” у њој.

У Општој болници Бар, која је осам мјесеци Цовид центар за приморје, нема ни једног пулмолога, а недостају и медицинске сестре.

Фамилије су упутиле апел надлежнима, због садашњих и будућих пацијената, да у Општу болницу Бар хитно пошаљу пулмолога.

“Тражимо истину о стању у Општој болници Бар, тражимо да пацијенте на ковид одјељењу лијечи пулмолог. Ми не можемо вратити вријеме, нити наше чланове породица, али ово је апел због садашњих и будућих пацијента”, навела је родбина преминулих пацијената.

“Ми наше вратити не можемо, они су нам отишли, као да су отети. Тражимо искреност јер су пацијенти људи – а људски живот је највећа светиња”, навели су чланови фамилија Крута (48) и Желалић.

Фамилија Желалић је током перформаса на Интерном одјељењу опште болнице Бар оставила цвијеће за др Светлану Вучетић уз поруку „За све преминуле, који су могли бити спашени“.

На питање новинара да ли су упознати да др Вучетић и њене колеге осам мјесеци без предаха раде на цовид одјељењу и лијече пацијенте, фамилија преминулог Желалића каже да мисле да човјек не може бити способан толико времена да ради.

“Тешко да може и да препозна пацијента. Осам мјесеци да раде без предаха, није нормално”, казали су.

Фото: Једро

За сваку породицу која има некога у болници много значи информација о здравственом стању пацијента.

“Ми смо дошли да кажемо да нисмо имали потпуне информације у току болести нашег Горана. Имали смо број телефона, али нисмо имали одговоре на позиве, нисмо имали вјеродостојне информације о његовом стању. Звали смо небројено пута”, казала је Миланка Крута, снаха преминулог Горана Круте.

Породице преминулих пацијената наводе да су узрок окупљања вишедеценијски проблеми у Општој болници Бар, а повод су дешавања у посљедње вријеме.

“Зато што ово није од јуче. Овакво стање у Општој болници Бар се провлачи годинама. Једна те иста екипа доктора запосјела је болницу. Барани врло добро знају како функционише ова болница. Људи се боје и нико неће да се замјери доктору. Увијек се деси кап која прелије чашу. У посљедњих десет дана прелила се чаша, ћутати се више неће”, казао је Милан Јововић.

Лазар Желалић из Херцег Новог је преминуо на Цовид одјељењу Опште болнице Бар гдје је био хоспитализован три дана. Хитна помоћ и Дом здравља из Херцег Новог, наводи фамилија, вратили су га кући на лијечење.

“Нико није дошао да му да инфузију, нити да помогне”, огорчено каже фамилија.

Чекали су данима резулта теста. Кад је дошла патронажа на ургирање Лазареве супруге, како наводе, медицинска сестра је инсистирала да пацијент изађе у двориште гдје му је извадила крв.

“Увече се стање погоршало и кад сам повео тату у Мељине, рекли су да мора хитно за Бар”, казао је Владимир Желалић.

Додао је и да је страшно образложење докторице Вучетић која им је рекла: “Касно је дошао. Лоша му је клиничка слика”.

“Како је људима који остају без кисеоника, сами у соби, нико са нашим Лазаром није био”, пита фамилија Желетић.

Мајка преминулог Лазара кроз плач прича да се чула са сином пет-шест сати прије него што је умро. Тражио је да му пошаљу укрштене ријечи и прибор за личну хигијену.

“Звучао је добро. Како је могуће да је остао без кисеоника”, плачући понавља старица.

(Извор: Једро Бар)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *