Прва фотографија свемира са телескопа Џејмс Веб: Најдубљи поглед на космос икада

Амерички предсједник Џозеф Бајден објавио је прву фотографију у боји са свемирског телескопа Џејмс Веб.

Фото: Pixabay/Ilustracija

“Прва фотографија са свемирског телескопа Веб је историјски тренутак за науку и технологију. За астрономију и истраживање свемира. Америку и цијело човјечанство”, написао је амерички предсједник на Твитеру.

Фотографија је објављена на церемонији у Бијелој кући у којој је, осим Бајдена, учествовао и Бил Нелсон администратор америчке Националне аеронаутичке и свемирске администрације (НАСА).

Снимак, на којем се виде бројне галаксије, представља најдубљи икада поглед у свемир. На дијелу фотографије види се и свјетло из периода недуго послије Великог праска, који се догодио прије 13,8 милијарди година, преноси агенција Асошијетед прес.

Бајден је, прије објављивања фотографије, рекао је да је ријеч о “најстаријем документованом свјетлу у историји космоса од прије више од 13 милијарди година”.

Један од научника на пројекту, Џонатан Гарднер истакао је да “Веб може да види уназад, до периода одмах послије Великог праска, пратећи галаксије толико удаљене да су свјетлу биле потребне милијарде година да од тих галаксија стигне до телескопа”.

Током наредних неколико дана, астрономи ће израчунати колико старе су те галаксије, рекао је прошлог мјесеца водећи научник Веб пројекта Клаус Понтопидан.

НАСА у уторак планира да објави још фотографија у пуној боји за које наводи да ће показати пуну снагу телескопа који, како је указано, почиње своју мисију откривања инфрацрвеног универзума.

План је да се уз помоћ телескопа “иде” толико далеко да ће научници имати увид у ране дане универзума, прије око 13, 7 милијарди, те добити још јаснију слику ближих свемирских објеката, укључујући и наш сунчев систем.

Телескоп вриједан 10 милијарди долара са примарним огледалом пречника 6,5 метара лансиран је у децембру 2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest