Пут православља над мјерама и барикадама

Пише: Дијана Ћоровић

Све су прилике да је нови закон о слободи вјероисповијести отворио велико поље питања у смјеру владајуће партије. Није ли овај народ показао да је спреман да испоштује сваку одлуку НКТ за добробит свих нас. Показао је одговорност, узајамно са  НКТ-ом поштујући  мјере. Доказ томе су постигнути резултати који су смањили број заражених и ширење овог  вируса.

Но, све јасније се показује да режим  утиче на одлуке НКТ-а. Видљиви резултати су доказ да народ слуша наредбе по питању мјера, а исти народ не схвата зашто те мјере доводи у крајност управо НКТ. Почеле су се збијати шале на рачун тога како се у маркетима и другим јавним мјестима  народ не ограничава по питању физичке дистанце, а када су у питању вјерски обичаји  мјере су ригорозне као да тај народ иде на  минско поље. Сигурно је једно, да је владајућим  лицима важна воља оволиког броја грађана, дефинисали би мјере о православним  обичајима још за Васкрс. Међутим, они су мјерама ускратили народно право сваком вјернику. Берански свештеници су постали мета за полицију па обигравају око кандила као лешинари кад се намераче на плијен. Зар то није срамота?  Зар то није гријех? Најплеменитији  чин  би да ставе  у кавез. Најплеменитија лица би да ставе под  присмотром и манипулацијом.  А шта се дешава са дрогом која је пристигла у часну нам Црну Гору?! Хоће ли и тај предмет сакупљати прашину док се не заборави. Стратешки се силом скреће пажња сада на литије како би се то ругло од истине сакрило.  Огроман број грађанства једва чека литије да покаже не само  жељу да се повуче наметнути закон о слободи вјероисповијести, већ и незадовољство  по питању многих ствари.

Одређена је квадратура дистанце по лицу у храмовима, а да се та квадратура дистанце по лицу поштује  у Скупштини?  Зашто неко лице мора да буде удаљено више од другог у храму али не и у скупштини, која би требала бити огледало правде. Да ли је толика  дистанца свуда и увијек? Зашто је стављен акценат на дистанцу великог удаљавања само у храмовима? Све су то питања због кога народ  жели на литије.

Врхунац  тог ограничавања  је дан Светог Василија када вјерници једва чекају да се окупе око Ћивота овог великог  Свеца. Свеца који лијечи болесне, измирује завађене,  развесељава тужне, укроћује самовољне…Свети Василије Чудотворац коме се молимо за спас и оздрављење  од вируса, данас је под надзором полиције. Према званичним тврдњама јавна окупљања нијесу дозвољена.  Па како то наш вјерујући народ  заузе мјесто  толиког надзора. Није нама владајућа партија састављана од људи који су дошли са стране него су то наши људи, испод истог неба расли уз Светог Василија Острошког. Знају сви они колико је важан 12.мај и колики број грађана дође под  Острог.  И умјесто  да благовремено дефинишу мјере и тај исти народ обавијести о мјерама, ништа се не рјешава, него се чека задњи моменат упозорења од митрополије .Чему онда све те забране и ограничења? Једно је упозорити људе на страх од вируса, а друго је утјеривати страх о слободи кретања. Танка је ту граница, а преступници врло лако могу бити и они који те мјере спроводе. Све се да сагледати из једног угла јасно када се слегне прашина.

Док се са једне стране ситуација   о мјерама забране изазива незадовољство код грађанства, са  друге стране се увелико развија стратегија рада за сезонске послове.

Сами вуку мјере из крајности у крајност, а онда, види чуда, народ буде крив што не хвата крајности. Како би привукли туристе  већ се пласира прича како је Црна Гора земља спремна да испрати корону, а кад  су храмови у питању, мјере се не мијењају. Како би дошли туристи  из Италије нпр. који сезонски сигурно неће бити у карантину и могу бити носиоци коронавируса, држава ублажава мјере. Са друге стране, како би задржала свој народ даље од храмова, мјере се у том смјеру не ублажавају. Па се опет питамо, да ли је то у реду да имају приоритет туристи  прије него народ ове земље, који се на овај начин доводи у опасност од поновне заразе?! Толико мјера отвори само ново поглавље питања. Одговора нема, само се мјерама изгледа споразумијевамо.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest