PUTIN ODLUČNO: Cilj specijalne operacije je prekid rata u Donbasu

Sukobi punih razmjera u Donbasu traju od 2014. godine i sve kontramjere Rusije, uključujući rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, imaju za cilj zaustavljanje ovog rata, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zapravo, sukobi punih razmjera u Donbasu nisu stali od 2014. godine. Oni su uključivali upotrebu teške opreme, artiljerije, tenkova i aviona. To se sve dogodilo. Sve što radimo danas, uključući specijalnu vojnu operaciju, je pokušaj da prekinemo ovaj rat. To je srž naše operacije: da zaštitimo naš narod koji živi tamo, na tim teritorijama – naglasio je Putin tokom obraćanja veteranima Velikog patriotskog rata i onima koji su preživjeli opsadu Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata.
Putin je podsjetio da su pomenuti posjedi istorijske teritorije Rusije koje su, nakon raspada Sovjetskog Saveza, pripale Ukrajini, javio je TASS.

– Rusija se pomirila sa ovakvim razvojem, uprkos tome što su to naše istorijske teritorije. Ali nismo mogli da ne reagujemo na ono što je tamo počelo da se dešava – rekao je Putin.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je tragedija koja se razvila u trenutne događaje u Ukrajini počela 2014. godine.

– To je tačno počelo oružanim udarom u Ukrajini. Kao što znamo, to je zahtijevalo našu pomoć stanovnicima Krima. Zatim su uslijedili događaji u Donbasu – podsjetio je Putin.

Putin je naveo da su vlasti u Kijevu, zapravo, počele da istrebljuju narod koji je živio na tim teritorijama „samo zato što smatra sebe povezanim sa ruskom kulturom, jezikom i tradicijama svog naroda“.

(Srna)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest