Путин поставио шест услова за почетак преговора о прекиду рата

Руски предсједник Владимир Путин у разговору с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом представио је неколико проблема у вези постизања договора са Украјином о прекиду ватре, казао је Ердоганов портпарол Ибрахим Калин у интервјуу за турски лист Хурриyет, преноси ЦНН.

Путинови услови за преговоре

Турски предсједник понудио је довођење Путина и украјинског предсједника Володимира Зеленског у Турску како би олакшали преговоре о окончању рата. Док је Зеленски био спреман за састанак, Путин је изнио питања које треба ријешити прије било каквих преговора, објаснио је Калин.

“Прво је неутралност Украјине, односно одрицање од чланства у НАТО-у. Друго, разоружање и међусобне сигурносне гаранције у контексту аустријског модела. Треће, процес који руска страна назива “денацификација”. Четврто, уклањање препрека раширеној употреби руског језика у Украјини. Подразумијева се да је постигнут одређени напредак у досадашњим преговорима. Прерано је рећи да постоји потпуни споразум или да је договор близу потписивања”, навео је Калин у интервјуу.

Крим, Луганск и Доњецк

Калин је додао да је Путин поставио још два захтјева која су посебно важна, а то су признање анексије Крима и двије тзв. републике у Донбасу. Калин је рекао да ова задња два питања “нису прихватљиви захтјеви за Украјину и међународну заједницу”.

“Постигне ли се договор око прве четири тачке, може доћи до расправе о петој и шестој”, казао је Калин, додајући како би преговори потом могли довести до споразума и окончања рата.

Према Калину, Ердоган је позвао Путина на трајно примирје те понудио Истанбул и Анкару као мјеста на којима би се руски и украјински предсједник могли сусрести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest