Радници Тошчелика најавили протест

Група од око 60 пензионисаних радника никшићке жељезаре Тосчелик најавила је да ће у петак протестовати испред зграде Министарства економског развоја. Они захтијевају да буду дио програма најављене исплате отпремнина за раднике из металско-рударског комплекса који су претходних година били ускраћени за та средства.

Представник никшићких металаца, Жељко Перовић Дану је рекао да су се пензионисали током 2015. и 2016. године, по основу допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је Скупштина усвојила децембра 2014. године.

Радна мјеста су, како је казао, напуштали, а да им нијесу у потпуности исплаћене отпремнине.

“Отпремнине за нашу групу је тада требало да износе по 15 хиљада еура, с тим што нам је послодавац одмах исплатио по пет хиљада еура, а остатак од десет хиљада еура до данас је остао у обећањима тадашњег министра Предрага Бошковића. Садашњи надлежни ресор нас, изгледа, не убраја у металски комплекс и нијесмо уврштени у програм, јер да јесмо, ваљда би нас већ неко о томе информисао”, рекао је Перовић.

Он је казао да је протест једини начин да им скрену пажњу да су и они оштећени, али и да неће одустати док не остваре обећано.

Чим се покренула прича нове владе да ће креирати закон којим ће обештетити металце и рударе, бивши жељезарци су се активирали па су, рекао је Перовић, доставили одговарајућу документацију. Тврди и да су у протеклом периоду имали разговоре са представницима Министарства економског развоја.

“Ми смо били принуђени да прихватимо пензије јер је и тада у фабрици била тешка ситуација, а послодавац се на сваки начин, па и отказима, ослобађао радника. Док су неке наше колеге одлазиле из Жељезаре у стечају са добрим отпремнинама па се поново у ту фабрику запошљавали, ми смо отишли са пет хиљада еура”, навео је Перовић.

Деценијама рада у Жељезари улагали су у стамбени фонд, а већина ни данас није стамбено збринута. Перовић је казао да за њих десетак још није уплаћен ни бенефицирани радни стаж због чега су у више наврата организовали протесте.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest