Радован Ракочевић за Поглед: Будите слободни, размишљајте својом главом!

Пишу: Ћоровић Дијана, Боричић Слободанка

Ракочевић Радован (24), мјештанин Бијелог Поља који студира у Београду изазвао је велику пажњу јавности протеклих седмица. Ракочевић је иначе и члан главног одбора ДНП-a. Препознаје се као дугогдишњи активиста против владајућег режима. Радован  је био гост  нашег портала и дао своје мишљење на протекла дешавања.

Осјетили сте већ последице јавног изношења свог мишљења. Шта мислите, да ли млади  у ЦГ У  довољној мјери износе свој став о друштвеним проблемима?

 Млади у Црној Гори су последњих мјесеци  одлучно стали у одбрани светиња, али по мом мишљењу млади недовољно износе јавно своје ставове. Такође једна смо од ријетких држава у којој немамо тзв ,,студенстки бунт“, дакле, оно што треба да буде кључни фактор у промјенама и смјенама режима код нас још заостаје.

Колико пута сте лишавани слободе и који су били наводни разлози за то?

Само од почетка ове године привођен сам на информативне разговоре 4 пута,  а једном сам лишен слободе гдје сам провео 24 сата у чувеној бетоњерци. Наводни разлози за моје привођење су били кад се бакљама правио крст у центру Бијелог Поља, оптуживали су ме за организатора, затим цртање црногорских тробојки такође исти разлог, протеста против хапшења Владике Јоаникија, гдје су ме и ту означавали као организатора.  Лишен сам слободе због подјеле са једног портала линк да је ,,Мило Ђукановић заражен коронавирусом“ у том случају подигнута је и оптужница у Основном суду у Бијелом Пољу гдје је и почело суђење 26. маја 2020. а које је одложено за 22.јун 2020.

Изазвали сте велику пажњу јавности у Црној Гори и у региону. Да ли се наводне оптужбе могу повезати са Вашим учешћем  у борби за одбрану светиња?

Свакако да је добар дио јавности препознао моје активности на литијама и снимање истих које организује СПЦ у знак протеста против Закона о слободи вјероисповјести.

Који је по Вашем мишљењу циљ који је режим желио да постигне оваквим притисцима и да ли успијева у томе?

Притисак је очигледан,посебно на СПЦ и српски народ у Црној Гори.  Моје мишљење је да не успијевају бар што се тиче притиска над слободним грађанима, јер је коначно дошло вријеме да многи схватају да нема кога да се бојимо осим Бога.

Да ли Вам је познато да постоји случај у историји правосуђа који бар личи на Ваш случај у вези са дијељењем линка на друштвеним мрежама?

Ја мислим, као што сам рекао на суђењу, да ће ово бити први случај у Европи ако не и шире да је против неког подигнута оптужница зато што је подијелио линк са једног портала на свом приватном фејсбук профилу.

   Наилазите ли на подршку, или макар разумијевање, код свој суграђана који припадају           политичким странкама чији су представници изгласали  наметнути закон о слободи вјероисповијести?

Да, у последње вријеме посебно након хапшења и подизања оптужнице, велики број грађана који не припада мојој политичкој опцији ми је пружио подршку.

С обзиром на то да сте неко  кога околина препознаје као особу која води здрав живот,  (капитен ФК “Љешница“ ) да ли су ова дешавања утицала на Ваше свакодневне навике?

Последња дешавања, честа привођења морала су утицати на мој приватан живот. Мање времена буде за спортске и друге активности.

Знамо да сте поднијели кривичну пријаву против портала “Антена М“ због преношења лажне вијести. Можете ли дати коментар на тај поступак?

Да, поднио сам кривичну пријаву против портала АнтенаМ због подметачине и преношења лажне вијести, као и злоупотребе мојих пријатеља и родбине. Током мог суђења испред Основног суда у Бијелом пољу окупили су се моји пријатељи и родбина са транспарентом тробојке на којој је писало ,,СТОП ПРОГОНУ СПРСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ“ ,а који су дошли да пруже подршку мени. Поменути портал је то злоупотребио и објавио слику са текстом под насловом ,,ТРОБОЈКОМ БРАНЕ ХУЛИГАНЕ КОЈИ СУ ОСКРНАВИЛИ 13 ЗАСТАВА ЦРНЕ ГОРЕ“  о сасвим другим момцима и другом дјелу.

Коју поруку бисте пренијели нашим читаоцима?

Будите слободни, размишљајте својом главом! НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest