Радуловић: План Владе је да до почетка љетње сезоне Црна Гора буде „корона безбједна“ држава

„Како је нагласио, веома је важно да ова туристичка сезона буде успјешна, у циљу опоравка од негативних посљедица пандемије”, наводи се у саопштењу Министарства вањских послова

Ђорђе Радуловић

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић разговарао је данас, у онлајн формату, са министарком за Европу и Америке Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Венди Мортон. Радуловић је, на интересовање саговорнице, упознао са актуелном политичком сценом у Црној Гори, посебно у погледу међунинституционалног дијалога, саопштено је Министарства вањских послова.

“У том смислу, он је посебно нагласио да је спремност лидера парламентарне већине за отворени дијалог одраз демократске зрелости и одговорности према грађанима које заступају”, наводи се у саопштењу.

Шеф црногорске дипломатије је упознао Мортон са нашим кључним вањскополитичким приоритетима, те да је његова прва посјета реализована у Берлину јасан сигнал усмјерења нове Владе.

Како је навео, чланице НАТО и ЕУ представљају важне савезнике и партнере за Црну Гору, при чему је сарадња са Уједињеним Краљевством од великог значаја за наш евроатлантски и европски пут.

„Уједињено Краљевство и после Брегзита остаје дио Европе, и захвални смо на подршци коју активно пружа региону Западног Балкана“, поручио је Радуловић.

У том контексту, предложена је организација посјете Радуловића и потпредсједника Владе Абазовића Лондону, када услови везани за пандемију то дозволе. Планирана посјета је наставак јасног вањскополитичког смјера наше државе, чиме ће се додатно утврдити наша позиција и однос према западним партнерима.

Радуловић је такође информисао саговорницу о текућим преговорима са водећим свјетским произвођачима вакцина у циљу набавке и дистрибуције за црногорско тржиште.

“Он је истакао да је план Владе да до почетка љетње сезоне Црна Гора буде „корона безбједна“ држава, првенствено у циљу заштите здравља људи али и наше економије. Како је нагласио, веома је важно да ова туристичка сезона буде успјешна, у циљу опоравка од негативних посљедица пандемије”, наводи се у саопштењу.

Мортон је честитала министру ступање на дужност, те изразила задовољство садржајном билатералном сарадњом. Она је подсјетила да су односи двије државе додатно оснажени савезништвом у НАТО, те сарадњом на мултилатералном плану.

Министарка је поздравила напоре Црне Горе у процесу приступања ЕУ, поручивши да ће њена земља наставити да снажно подржава европске аспирације свих земаља у региону Западног Балкана.

“На састанку је оцијењено да фокус у предстојећем периоду треба ставити на унапређење економске сарадње и јачање уговорне билатералне сарадње, као једном од приоритета у међудржавним контактима. Саговорници су такође разговарали о значају климатских промјена и заштити животне средине, те важности борбе против корупције и организованог криминала, у чему је помоћ британских ескперата веома значајна”, закључено је у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *