Рајзинг Рајнке: Није адекватно да политичари критикују новинаре, нужни слободни медији

Велики је број препрека на путу Црне Горе ка ЕУ али сам посебно забринута због медијског окружења, казала је Амбасадорка Сједињених Америчких Држава Джуди Рајзинг Рајнке

„Ја мислим да није адекватно нити прихватљиво када политички лидери критикују новинаре или медијске куће јер им се не свиђа како они извјештавају, и онда новинарима буде угрожена лична безбједност. Ми морамо да имамо независне, слободне медије, и позивам црногорске политичке лидере да подигну глас у корист независних слободних медија“, казала је Рајнке.

Она је поручила да би политичари требало да промијене реторику када су забринути сбог прича који ти медији објављују.

„Ја очекујем и знам да новинари у ЦГ траже потврду информација из више извора и да раде у складу са професионалним стандардима“, казала је Рајнке.

Америчка амбасадорка оцијенила је да се Црна Гора налази на раскршћу, али да је избор јасан.

„Много држава је на раскршћу: изабрати пут који поштује наше демократске вриједности насупрот тоталитарној будућности. Али одлуке морају да се донесу. Црна Гора је тренутно у застоју и лидери државе, а посебно представници у Скупштини морају да донесу тешке одлуке. Има разних опција али ја се надам да ће изабрати праве и на корист грађана који су их изабрали“, казала је Рајнке у Дневнику.

Она наводи да је јасно да око 80 одсто грађана у Црној Гори жели европску будућност.

„Сада гледам на Црну Гору која има јасан избор, јер људи у Црној Гори у највећој мјери јасно желе европску будућност. Желе да Црна Гира постане чланица ЕУ. Тако да они који су изабрани у скупштини треба да предузму одређене активности а не само да причају, потребне су одређене реформе да би се прикључили ЕУ и то је јасно“, нагласила је америчка амбасадорка.

Рајнке је истакла да се на глобалниом нивоу биљежи тенденција опадања демократија и повећања броја тоталитарних режима и држава.

„Руски агресивни рат против Украјине нешто је што не можемо да игноришемо. Ја честитам Скупштини Црне Горе што је усвајањем резолуције осудила руски напад. Треба поменути и оне који нијесу гласалуи за ту резолуцију, јер то говори о томе ко дијели наше вриједности“, казала је Рајнке.

САД посвећена борби против тероризма

Гворећи о обиљежавању 21. године од терористичког напада у Нјујорку, Рајнке је казала да је САД од тада у потпуности посвећена борби против било које врсте тероризма.

„Сједињене Америчке Државе се још увијек сјећају 11. септембра и данас је веома битан дан, тужан, свечан дан и политика према тероризму од тада је таква да смо ми посвећени борби против било које врсте тероризма, зато што тероризам треба да буде објашњен као начин да се примијене политике ширења страха да би се испоручила нека политичка агенда а то је страшно. 11. септембар био је стварно оваплоћење терора, и са нашим партнерима ми смо посвећени да будемо будни и спремни да помогнемо нашим савезницима да буду спремни на трерористичке нападе“, казала је она.

Додала је да је САД објавила рат терорризму, и да је једини начин да за побједу над тероризмом да једна земља довољно ојача.

„11. септембар није био први нити ће бити последњи терористички напад, али нас је окуопио све у смислу одлучности, заједничке одлучности. Сви смо изложени али само ако радимо заједно, ако се добро спремимо и ако радимо на томе да спријечимо ширење тероризма, клице тероризма можемо успјети“, казала је Рајнке.

Она се присјетила да се је данима послије напада, „послије те заједничке трауме“ говорило само о томе.

„И одатле је произашла потреба и одлучност и посвећеност да ми као држава и нација будемо уједињуени и спријечимо да се било када понови такав напад“, навела је Рајнке.

РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest