Rakočević: Vanredni izbori odmah! Radunović: Nijesmo toliko bogati da u mjesec imamo dva puta izbore

Crnogorski političari, za sada, različito gledaju na mogućnost da se predsjednički i parlamentarni izbori održe istog dana. Jedni u tome vide ekonomsku opravdanost, dok drugi poručuju da je zemlja u krizi i da bi parlamentarne izbore trebalo održati što prije.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da je stanje vanredno, te da bi trebalo što prije da se održe i jedni i drugi izbori.

– Nije Crna Gora baš toliko bogata da možemo u 20 dana ili mjesec da održimo dva puta izbore. Ako se bude moralo, zbog nekih zakonskih termina, to je druga stvar – ocijenio je Radunović za TVCG.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević naglasio je da imamo ekonomsku, političku, društvenu i institucionalnu krizu, kao i zastoj Crne Gore na evropskom putu. Zbog toga nam je, smatra, neophodno da idemo na vanredne parlamentarne izbore.

– I to odmah. Da ne čekamo spajanje sa bilo kojim drugim političkim ili izbornim procesom, pa nakon toga da idemo na predsjedničke izbore koji su redovni – ocijenio je Rakočević za TV CG.

Dok su u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) za objedinjavanje izbora, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocjenjuje da je važnije odblokirati Ustavni sud.

– To je jedini način da možemo da imamo relevantan izborni proces, nezavisno od datuma i od toga hoće li biti u istom danu. Da bi imali proces koji je relevantan i koji neće dovesti do dodatnih komplikacija, moramo se skoncentrisati da do kraja januara, eventualno početkom februara, kompletiramo Ustani sud – poručio je Abazović.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović smatra da je logičan red poteza za izlazak iz krize da se ide u skraćenje mandata Skupštine.

– To može, u prvom redu, da uradi Vlada kao ustavni predlagač. Kada se o tome napravi dogovor i postigne onaj o datumu održavanja, onda će se stvoriti elementarno povjerenje i stvoriti dodatan pozitivan prostor za dogovor oko sudija Ustavnog suda. I ta dva procesa idu terminski paralelno – kazao je Vujović.

Poslanici ostavljaju mogućnost da i sami iniciraju skraćenje mandata Skupštini, kako bi se išlo na vanredne parlamentarne izbore.

– To zavisi od dijaloga političkih partija koje su u parlamentu. Svaki naš korak neće biti nepredvidiv, biće najavljen i biće adekvatan nacionalnom interesu – poručio je Nikola Rakočević.

Sa druge strane, Slaven Radunović poručuje da će DF učestvovati u tome jer su za održavanje izbora.

– Računam da su sada svi za održavanje izbora, osim, pretpostavljam, gospodina Abazovića kojem se svidjelo da bude premijer po svaku cijenu – naglasio je Radunović.

Početak aprila pominje se kao datum održavanja predsjedničkih izbora, a ukoliko želimo parlamentarne u istom danu, poslanici objašnjavaju da bi Skupštinu trebalo raspustiti najkasnije do kraja januara. Ukoliko inicijativa za to dođe od njih, ona mora biti 15 dana u proceduri i ubrzati je mogu premijer, predsjednik države ili Skupštine.

(Pobjeda)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest