Разговори са партнером

, Image: 152981431, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Korea., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Разговор са партнером у емотивној вези је веома битан. Чак и када немамо воље и снаге за разговор, а сложићете се ипак дођу такви моменти, чак и тада битно је да питамо свог партнера какав му/јој је био дан. Добар разговор је кљућ сваке добре везе. Часопис Удружења психолога „Psychological Science“ је објавио резултате истраживања које је имало за циљ да докаже  да ли су битне теме разговора са нашим партнерима и да ли то утиче на квалитет наше везе. Дошли су до занимљивих резутата, које су и објавили у поменутом часопису. Главни закључак је да по резултатима истраживања постоји девет тема које су највећи показатељи колико је нечија веза јака. Да ли је случајно да је баш девет, или стварно треба проћи „девет кругова пакла“ како би могли рећи да је наша веза добра?

  • НЕПРИЈАТНИ МОМЕНТИ

Ако са својим партнером можете, без устезања,  да причате о непријатним ситуацијама и о најсрамотнијим моментима  свог живота, ви сте онда по резултатима овог истраживања -савршен пар. Поставља се питање да ли стварно желимо да знамо све те срамотне моменте из живота свог партнера којег, макар у првом периоду, посматрамо кроз ружичасте наочаре, али ако сте довољно храбри само изволите

  • ПОЛИТИЧКИ СТАВОВИ

Веровали или не политички ставови су по овом истраживању веома битни за емотивну везу. Кажу да не морамо да се слажемо око свега, али би требало да будемо отворени за све опције. У здравој вези, обе стране износе своје ставове и то не треба да буде разлог за љутњу. Изношење ставова и размишљања на било коју тему не сме бити разлог за прекид везе уколико се разлукују, али увек је добро правити компромисе, зар не?

  • СТРАХОВИ

Када ћемо скинути своје маске и оголити своја осећања ако не пред емотивним партнером? Наравно да је ово једна од најзначајнијих тема за разговор, али и тема којом показујемо своју рањивост, тако да се на основу ове теме лако може закључити да ли је избор емотивног партнера добар по нас. Овим ризикујемо да будемо повређен, али и остављамо  могућност да нас партнер разуме  и да покуша да нам помогне.

  • ДЕТИЊСТВО

На основу прича из детињства поред добре забаве и лепог сећања, можемо и закључити начин одрастања нашег партнера. Кроз тај начин одрастања можемо и боље разумети разлоге одређеног понашања као и како је постао човек који данас јесте.

  • ПРЕТХОДНЕ ЕМОТИВНЕ ВЕЗЕ

Да ли ико воли да прича на ову тему или да слуша…тешко, али резултати овог истраживања кажу да је разговор на ову тему доста битан, јер ћемо тако  доста сазнати  о понашању, навикама и ставовима према претходним партнерима. Да ли постоји модел понашања или је ипак свака емотивна веза јединствена?

  • ПОРОДИЧНИ ОДНОСИ

Ако планирамо будућност са нашим тренутним емотивним партнером, веома је битно да знамо  какав однос има са својом породицом и како су га васпитавали.  

  • АКТУЕЛНА ДЕШАВАЊА

Кроз разговор о актуелним темама, можемо сазнати о интересовањима нашег партнера а кроз таква сазнања се можемо још више зближити ( али и одаљити) а свакако можемо  развити нова интересовања.

  • ТВ И ФИЛМОВИ

Колико је битно шта наш партнер гледа на ТВу? Веома, ако не желите стално да се свађате око даљинског управљача. После заједничи одгледаног филма или било које емисије, отвара се могућност разговора на доста тема кроз које доста можемо научити о свом партенру

  • БУДУЋНОСТ

Ово је већ тема коју не треба форсирати, али свакако кроз општи разговор свакако треба да сазнамо жеље за будућност. Можда неко не жели, на пример брак а Ви желите или децу… а то су битни разлози за евентуални прекид емотивних веза уколико ми желимо супротно.

Свакако, треба што више причати са партенром, теме су небитне. Причајте о било чему, јер када нестане разговора и тишина завлада све постаје теже… М. В

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest