РЕАГОВАЊЕ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА НА ОЦЈЕНЕ ФРИДОМ ХАУСА О „ДРЖАВНОМ УДАРУ“

Вријеме читања 2 минута

Докле је догурала јефтина скаламерија од оптужнице против ДФ-а за наводни државни удар, најбољи показатељ је што чак и са америчких адреса стижу јасна упозорења око манипулација Мила Ђукановића, који је државни удар изрежирао као резервно рјешење у случају губитка парламентарних избора 2016. г. Ђукановић је ушао у НАТО да не буду активиране бројне међународне оптужнице за државни шверц и криминал, за њега и Прву фамилију, те да својим вазалним ставом омекша осуде међународне заједнице и, конкретно, САД-а.

Али и поред тога, управо амерички Фридом хаус, респектабилна организација свјетског ранга, која се бави људским правима и промовисањем демократије у свијету, јуче је јасно и недвосмислено указала на неодрживост јефтиног сценарија „државног удара“ у Црној Гори, који код грађана већ одавно дјелује као јефтина фарса.
Уз оцјену да корупција и непотизам власти Ђукановића цвјетају на сваком кораку, Фридом хаус назива државни удар: наводним. А извјештај о „државном удару“: хаотичним и конфузним. По оцјени те америчке организације, тврдње Ђукановића и тужилаштва су, како се наводи: без доказа.
Зато је у Извјештају Фридом хауса потцртано да су, поводом пресуде лидерима ДФ-а након судског поступка, спроведеног, како истичу “у знаку конфузије и нејасноћа”, догађаји из 2019. показали: “озбиљне недостатке у транспарентности и отворености, и у одговорности правосудног система”.
Уз све наведено, поставља се питање: ако већ и америчке организације свјетског ранга, које истражују и домете „Монтенегро демократије“, јасно указују на почетнички изрежирани државни удар Ђукановића и његове правосудне дружине – шта још, и ко треба да сагледа отрцани судски процес који се распао по сваком основу. И да ли ће судови у Црној Гори и даље слијепо одрађивати диктате Ђукановића, као његове судске експозитуре, у циљу обрачуна с Демократским фронтом и демократијом.
ДФ цијени објективност Фридом хауса, и упућује ту америчку организацију да додатно расвијетли режирање наводног државног удара 2016. преко матрице бомбашке афере у Црној Гори 1907. године, кад је „главни бомбаш“ наводно донио бомбе из Котора и лично их предао министру унутрашњих дјела, па је 1908. без кривице на робију послато дванаест оснивача Народне странке.
ДФ указује и на подударност оба јефтина сценарија: наводни терористи су 1907. хтјели да убију књаза Николу, а 2016. књаза Мила, али је „ратни“ план за Ђукановића био да он, након телефонског позива, добровољно дошета у зграду Скупштине Црне Горе, код забарикадираних посланика, да га они у Скупштини на миру елиминишу. Дакле, Фридом хаус може јасно видјети да су неки монструозни умови, с Ђукановићем на челу, дилетантски пренијели “бомбашку аферу” из 1907. у 2016. годину.
ДФ ће с пажњом пратити и евентуалне нове сценарије Ђукановића за још који „државни удар“ ДФ-а на предстојећим парламентарним изборима 30. августа ове године. Овог пута у нади да ће нови сценарио дјеловати бар мало смисленије од претходног петпарачког.
ДФ подсјећа јавност и да је у мају ове године, због диктатуре Мила Ђукановића, Фридом хаус смјестио Црну Гору у тамну зону тзв. „хибридних режима“, због чега Црна Гора више не припада категорији демократских земаља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest