Реаговање Маје Вукићевић потпресједице ДНП-а Црне Горе

Јуче усвојене мјере Владе, које су презентоване црногорској јавности, превише су уопштене, и у великој мјери недовољно појашњене. Између осталог, изостављене су и двије веома битне мјере, за које сматрамо да су се морале наћи међу усвојеним, јер су од изузетног значаја за период који је пред нама, а тичу се кредитирања мањих фирми, као и одлагања одређених дажбина за грађане.
Из пакета мјера, предвиђених за привреду, изостављени су они грађани, који, заправо, и трпе највећу економску штету у читавој новонасталој ситуацији. Тако су из мјера Владе изузети предузетници и мале фирме, које се баве занатством, услужним дјелатностима, трговином… А управо мали предузетници својом дјелатношћу чине један од кључних дјелова привредног система, па се мора омогућити и њихов опстанак.
Демократска народна партија Црне Горе позива Владу да у хитном поступку отвори и посебну кредитну линију за све оне који своју предузетничку дјелатност обављају у секторима, изузетим из усвојених мјера. Подсјећамо да су из мјера Владе изузети фризери, козметичари, власници цвјећара, малих трговинских радњи, као и таксисти. А сви они су онемогућени да раде у овим ванредним околностима, те ће несумњиво претрпјети велику штету за вријеме овог застоја, а многи потом бити принуђени и да затворе своје радње.
У Демократској народној партији сматрамо да се међу мјерама Владе морала наћи и мјера одлагања плаћања дажбина (струја, вода и комуналије) за период до три мјесеца, па стога предлажемо да се и та мјера усвоји у што краћем року.
Такође, у дијелу одлагања отплате кредита треба измијенити усвојену одлуку на начин што одлагање плаћања кредита треба да буде по аутоматизму, осим за оне клијенте који желе наставити с отплатом, а који би и даље плаћали своје мјесечне обавезе. Или, да се остави обавеза банкама да контактирају своје клијенте, а не да клијенти подносе захтјеве, јер је много старијих лица, корисника кредита, која нијесу у могућности да подносе захтјеве електронским путем.
ДНП ЦГ се придружује општем позиву грађанима да одговорно чувају своје здравље и животе, и истовремено позивамо Владу Црне Горе да уважи наведене предлоге. Истине ради, напомињемо и да су све предложене мјере Владе неуставне, јер је за њихово доношење, по Уставу Црне Горе, било нужно претходно проглашење ванредног стања. Али, због околности у којима се земља налази, ДНП не жели да политизује ову чињеницу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest