РЕАГОВАЊЕ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

                                      (13. мај 2020.)

         Удружење књижевника Црне Горе, свјесно чињенице да културни посленици увијек имају обавезу да на високо моралан и хуманистички начин доприносе рјешавању горућих друштвених изазова, апелује на актуелне власти да се врате цивилизацијским, вјерским и културним токовима, и ослободе ухапшене свештенике и владику Јоаникија. Ово посебно стога што чин екстремног односа режима и полиције у Црној Гори према Митрополији црногорско-приморској само појачава већ ионако негативни имиџ Црне Горе у Европи и свијету, која је управо недавно и од стране угледних свјетских институција препозната као недемократска земља.

         УКЦГ свакако разумије важеће мјере НКТ, и у томе нема ништа спорно. Али је споран начин очигледног режимског жестоког обрачуна са Митрополијом црногорско приморском, њеним поглаварима, свештенством и вјерујућим народом, при чему је евидентно флагрантно прекорачење законских и људских мјера својствених Црној Гори и њеној историји. А што, уз насилну употребу репресивних метода обрачуна са вјерујућим народом и свештенством, баца и ново негативно свјетло на пољуљани углед Црне Горе пред међународном заједницом.

         УКЦГ полази од чињенице да је у Црној Гори вазда преовлађивао разум, због чега се искрено надамо да ће се то десити и овога пута. Ово тим прије што досад незабиљежено екстремно понашање полиције кроз однос према вјерницима, свештенству и поглаварима МЦП поприма и нека екстремна значења и поруке далеке од жеље за грађанским миром и суживотом какав доликује Црној Гори.

         Немиле сцене атаковања на вјерујући народ у Црној Гори, хапшења и привођења владике Јоаникија и других свештених лица не доликују достојанству ове земље. И то актуелна власт мора што прије ријешити на мирољубив и коректан начин, јер су грађани Црне Горе прије свега забринути за укупни мир, напредак и суживот свих вјера и нација у овој земљи. УКЦГ чврсто вјерује да ће Црна Гора и овога пута показати да је била и остала земља мира и разборитих људи.

А разборитости данас фали више него икада, због чега УКЦГ позива актуелну власт да пусти из затвора владику Јоаникија и друга синоћ ухапшена лица у Никшићу, првенствено у корист Црне Горе, владавине права и њеног међународног имиџа, који је у овом тренутку значајно урушен.

Писани закони и у нашој земљи нијесу претходили оним неписаним, нити моралним људским нормама, у које засигурно спада и високо уважавање према свим вјерама и конфесијама без разлике и двоструких аршина и приступа.

         Ако некоме из режима одговара да путем хаоса обнови своју власт на још једним изборима, у том антицивилизацијском чину подршку сигурно неће имати од УКЦГ, јер ово Удружење баштини највише културне и цивилизацијске вриједности Црне Горе, и које је апсолутно против већ незамисливог тренирања строгоће, неспојивог са наслијеђеним имиџом и вјековним угледом народа ове земље.

         Стога УКЦГ очекује да у режимским круговима ипак сједе макар поједина лица са довољно духовног потенцијала да препознају императиве мирног и достојанственог рјешавања проблема сваке врсте у Црној Гори. И да ће управо стога бити што хитније испоштован и нови апел Епископског савјета да се на слободу што прије пусте свештеници на челу са владиком Јоаникијем.

Историја је вазда показала, и показаће, да они, који прогоне било коју конфесију на свим просторима, тиме директно нарушавају грађанску хармонију и негирају потребу за разумним рјешењима, што никоме не иде у прилог, па ни актуелним властима у Црној Гори данас.

                                     УПРАВНИ ОДБОР

                    УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest