Реаговање Владислава Бојовића, члана предсједништва Демократске народне партије

????????????????????????????????????

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта

Уручено рјешење о протјеривању намјесника пљеваљског, протојереја Саше Јањића из Црне Горе, јасно потврђује да се гарнитура у врху власти итекако плаши литија, посебно у градовима као што су Пљевља. Оваквим радикалним потезима, од народа отуђена, гарнитира на власти објављује и најављује да јој је првенствени циљ и намјера да духовно обезглави православни народ, како би спровели сада већ очигледан план отимачине светиња и гашења православља у Црној Гори.
За православне вјернике у Пљевљима, свештеници јесу саставни и неодвојиви дио наших православних светиња, тако да се њихово протјеривање и прогон мора третирати као директан напад на светиње.
Нема православног братства у Пљевљима, а да угледни, часни, достојанствени и достојни отац Саша Јањић није некога од њихових припадника крстио, вјенчавао или сахрањивао по православним обичајима. Због тога је јасна намјера групе појединаца на власти, да створе такав амбијент у коме сутра неће имати ко да, по православним обредима, крштава, вјенчава, освештава славски колач, нити да, у најтежим тренуцима, сахрањује православне вјернике у Пљевљима и у Црној Гори.
Милешевска епархија у Пљевљима је, црквено-историјски и по канонском устројству и логична и оправдана. Међутим, већ годинама је трн у оку актуелном режиму, јер се у њој огледа јединство једине канонске Српске православне цркве и њено вјековно духовно присуство на овом простору. Због тога се она једноставно не може омеђити било каквим партијским или полицијским декретима.
Уручено рјешење о протјеривању протојереја Саше Јањиће јесте ударац за цијелу Српску православну цркву и све њене епархије. Увјерени смо да ће, прије свих, Епископски савјет Црне Горе и православни народ реаговати адекватно овом прогону, уз још одлучнији наставак литија за одбрану светиња и одбрану православља у Црној Гори.
Већ деценијама смо свједоци како најтежа кривична дјела за милионски лоповлук, високу корупцију и криминал, посебно у врху власти застаријевају, а нашим свештеницима се после 20 и више година црквене службе у Црној Гори не рачуна да су толико година овде служили и живјели са народом, па се сада, одједном, по хитном поступку, процесуирају и активирају рјешења о њиховом протјеривању. Поред тога, у Црној Гори, вољом појединаца из врха власти, црногорско држављанство, личну карту и друге дозволе за боравак добијају бјелосвјетски хохштаплери и међународни криминалци, а не могу православни свештеници после деценија службе Богу и народу.
Рјешење о протјеривању свештеника Саше Јањића из Црне Горе, порука је и православним вјерницима који су гласачи опозиције и онима који су били досадашњи гласачи и подржаваоци партија на власти. Посебно ови други су, од појединаца у врху режима, брутално преварени, што убједљиво, већ мјесецима уназад, потврђују литије. Групација у врху власти једноставно је прешла све границе здравог разума и последњу границу подношљивости, угрожавајући православно биће Црне Горе.
И недостојни предсједник општине Пљевља Игор Голубовић и предсједник ОО ДПС-а Владе Милинковић, самим тим што понизно ћуте и на ову мјеру прогона свештеника, сврстали су се на страну прогонитеља, што ће и историја и народ овог краја да памти.
Антицивилизацијским и антиуставним дјеловањем, задирући брутално у вјерске слободе и начело одвојености цркве и државе, огољена је, као никада до сада, диктатура појединаца у врху власти у Црној Гори, на очиглед Европе и цијеле међународне заједнице.
Колико год се упињали и репресивно дјеловали појединци из врха садашње власти, којима је очигледно једини циљ да сачувају своје нелегално стечене милионе, православни народ у Пљевљима и Црној Гори знаће да сачува своје светиње и своје свештенике, баш као што су то уз велике жртве знали и наши преци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest