REKONSTRUKCIJA VLADE MOGUĆA DO KRAJA NAREDNE SEDMICE: Mandić saopštio uslove za ulazak Bošnjaka u parlamentarnu većinu

Foto: Jutjub printskrin/Skupština Crne Gore

Rekonstrukcija Vlade mogla bi da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja mjeseca, saopštio je Lider Nove srpske demokratije i predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po kolacionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Ipak, rekonstrukcija Vlade zavisi od premijera Spajića.

Mandić kaže da bi se proširenje izvršne vlasti moglo desiti na sjednici Skupštine, u okviru tačke izbor i imenovanja, a na kojoj će se razmatrati i inicijativa za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

„To zavisi sada od premijera. Treba da se dogovorimo kada će ta tačka doći na dnevni red. Vjerujem da će biti brzo, a ja bih volio da to bude u toku naredne nedjelje. Optimalno, to je 19. i 20. jul“, poručio je on.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena, pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

„Novoj srpskoj demokratiji po koalicionom sporazumu pripada Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i Ministarstvo turizma. Kolegama iz naše koalicije DNP pripada mjesto potpredsjednika Vlade i mjesto ministra saobraćaja“, kazao je Mandić.

Da će se koalicioni sporazum poštovati, poručuju iz PES-a.

Demokrate očekuju da će Spajić ubrzo imati konkretne predloge, a vjeruju da rekonstrukciija neće uticati na poziciju Crne Gore kao NATO članice i države koja ide ka Evropskoj uniji.

Iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku, poručuje Mandić.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

„Postoji zahjtev parlamentarne većine da se oni rastanu sa DPS-om koji je opozicija i najjača opozivijna stranka i tako postanu neko ko može da bude dio buduće vlade. Ne možemo mi kao parlamentarna većina biti u koaliciji sa DPS-om preko jednog koalicionog partnera“, zaključio je Mandić.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest