Репортери без граница: Црна Гора на 105. мјесту

Наша држава пала за једно мјесто на ранг-листи слободе штампе
Репортери без граница: Црна Гора на 105. мјесту, медији и даље под притиском власти
Црна Гора је пала за једно мјесто на ранг-листи слободе штампе Репортера без граница у 2020. и сада се налази на 105. позицији.

foto: fosmedia


Од земаља региона најбоље је пласирана Словенија (32. мјесто, прошле године била је 34.), а затим Румунија која је пала за једно мјесто на 47. позицију. Босна и Херцеговина се попела за чак 5 мјеста на ранг листи и сада је 58. Одмах иза ње, на 59. месту, је Хрватска која је такође за 5 мјеста скочила на ранг-листи Репортера без граница. Србија је на 93. позицији, а Албанија је пала за двије позиције, на 84. мјесто.

foto: bbc.com

У образложењу за Црну Гору се наводи да су професионални медији и новинари и даље под притиском власти те да кључни напади на новинаре нису разријешени.

  • Трансформација РТЦГ у јавни сервис потпуно је заустављена након именовања новог руководства блиском власти. Самостална цензура и даље је главни изазов. Иако је клевета декриминализована од 2011. године, поднесено је неколико тужби против независних новинара и медија – наводи се у објави.

Подсјећају и да су три новинара ухапшена под сумњом да су починила дјела која изазивају панику и неред објављивањем лажних вијести.

-Професионалне медијске куће морале су се носити са озбиљним економским тешкоћама. Велика већина државних институција подржава провладине медије постављањем реклама у својим публикацијама – наводи се у Извјештају.

Најбоље пласиране, као прошле године су Норвешка (1), Финска(2) и Данска (3). Њемачка је поправила свој ранг за двије позиције и сада је на 11. мјесту.

При самом дну ранг-листе Репортера без граница су Иран (173) и Кина (177), а на последње три позиције налазе се Еритреја, Туркменистан и Сјеверна Кореја (180)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest