Ревија “Филмски жанрови – научна фантастика” 18 – 20.октобар

Вријеме читања 2 минута

Октобар у КИЦ-у “Будо Томовић” кад је ријеч о филму, биће у знаку научне фантастике, занимљивом и интересантном жанру, који омогућава филму као медију да искаже све своје могућности.

Ванвременска остварења биће приказана у оквиру ревије “Филмски жанрови – научна фантастика” од 18. до 20.октобра.

Фото: KIC Budo Tomović

Један од десет најгледанијих „science fiction“ филмова свих времена “Истребљивач” (1982) са Харисоном Фордом у главној улози отвориће ревију у понедјељак, 18. октобра. “Истребљивач” је настао као адаптација романа “Да ли андроиди сањају електричне овце?” америчког писца Филипа К. Дика, а у режији Ридлија Скота. Радња филма смјештена је у Лос Анђелес, 2019. године, гдје генетички створена бића звана реплике, по изгледу идентична људима, обављају опасне послове на ванземаљским колонијама.

Футуристичку акциону авантуру Лука Бесона “Пети елемент” (1997) која нуди класичну причу борбе добра и зла приказаћемо другог дана ревије. Радња филма смјештена је у 23. вијеку када планети Земљи пријети уништење. Једина нада за човјечанство је тзв. Пети елемент, који долази на Земљу сваких пет хиљада година да заштити људе са четири камена која садрже четити елемента. Филм је освојио награде César, Golden Screen, Lumiere Award, BAFTA, а 1998. године номинован је за Оскара у категорији најбољи специјални ефекти.

Култни класик Стенлија Кјубрика “Одисеја у свемиру 2001” (1968) који је проглашен за најбољи филм научно – фантастичног жанра свих времена обиљежиће завршницу ревије. Филм прати групу астронаута који морају да открију функцију тајанственог монолита из Мјесечевог кратера, а који утиче на људску еволуцију. Номинован је за више Оскара, а освојио је један за визуелне ефекте.

Пројекције филмова биће организоване у сали Додест, од 20 сати.

Током одржавања ревије важеће мјере Института за јавно здравље Црне Горе.

Више инфо – Миодраг Мишко Поповић, уредник филмског програма КИЦ-а 069 014 832

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest