Револуционарни свемирски катапулт корак ближе реализацији

Фото: Printscreen/Youtube

Иновативни лансирни систем осмишљен да катапултира терет у свемир брзинама од 8.000 километара на час добио је још 71 милион долара финансирања. Систем „SpinLaunch“, који је Наса већ подржала, до сада је већ прикупио више од 150 милиона долара у сврху комерцијализације те технологије.

То би требало да буде први кинетички систем за лансирање терета у свемир способан да пошаље сателите у орбиту на јефтинији и чистији начин од конвенционалних ракета.

Хиперсонични лансирни метод такође значи да ће сателити достизати Земљину орбиту у секундама. Када дођу до стратосфере, имаће мањи погонски систем на себи који ће их усмерити и довести до њихове коначне позиције у орбити.

„SpinLaunch“ је већ изградио суборбитални акцелератор који је 33 метра висок и састоји се од челичне вакумске конструкције тешке хиљаду тона.

Суборбитални акцелератор успешно је тестиран прошле године, а дугорочно се планира да постане лансирни сателитски систем.

Систем не захтева никакав фундаментални напредак у развоју нових материјала и може да се изгради са постојећом технологијом, навео је директор компаније Џонатан Јани.

„Циљ система је да обезбеди јефтин и одржив приступ свемиру“, истиче Јани, преноси РТС.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest