Руси освојили Мариупољ

Градоначелник Мариупоља Вадим Бојченко изјавио је данас да је “његов град у рукама окупатора” након вишенедељне опсаде руских снага које су, каже, сравниле град, довеле до погибије људи и натерале стотине хиљада да оду из својих домова.

„Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора”, рекао је Бојченко у телевизијском интервјуу емитованом уживо, а пренео је Си-Ен_Ен.

Бојченко је позвао на евакуацију преосталих житеља Мариупоља, који је имао преко 400.000 становника пре него што је Русија запоцела напад на Украјину 24. фебруара.

„Према нашим проценама око 160.000 људи данас се налази у опкољеном граду Мариупољу, где је немогуће живети, јер нема воде, струје, грејања, нема комуникација”, рекао је Бојченко и додао: „И заиста је страшно”.

Не зна се да ли се у граду још воде борбе, али је неопходна комплетна евакуација града, поручио је Бојченко.

„Наша најважнија мисија данас је да спасемо сваки живот… И постоје наде да ћемо успети. На пример, има 26 аутобуса који треба да иду у Мариупољ да би евакуисали људе, али нажалост нису добили дозволу за кретање… И ова игра се игра сваки дан. Цинична игра типа ‘Да, спремни смо. Можете да возите тамо’, али у ствари не функционише. Наши возачи – хероји, под ватром покушавају да стигну до места где становници Мариупоља могу да буду покупљени и где чекају с надом да ће имати такву прилику. Али, Руска Федерација се игра са нама од првог дана,” навео је градоначелник, јавља Танјуг.

У вишенедељном гранатирању овог лучког града оштећено је 90 одсто стамбених објеката, од чега је 60 процената директно погођено, а 40 одсто уништено.

Оштећено је и седам болница, од којих су три уништене, оштећена су три породилишта, седам института за високо образовање, 57 школа и 70 вртића, од којих су 23 школе и 28 вртића уништени.

Оштећен је и значајан број предузећа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest