РУСИЈА КАЗНИЛА FACEBOOK И TELEGRAM

Руски суд у четвртак је новчано казнио друштвену мрежу Facebook са шест милиона рубљи, односно сa 81.350 долара, апликацију за поруке Телеграм са 11 милиона рубљи јер нису уклонили противзаконит садржај, што је нови ударац у сукобу Русије с великим технолошким компанијама, преноси Хина.

Фото: pixabay

Москва је последњих мјесеци предузела кораке за регулисање и ограничавање моћи друштвених мрежа и технолошких дивова, изричући мање казне за недозвољене садржаје истовремено настојећи приморати стране компаније да отворе своје уреде у Русији и чувају личне податке Руса на територији Русије.

Московски суд у округу Тагански рекао је да је Facebook изрекао казну од шест милиона рубљи за два различита административна прекршаја на основу обвезе власника инт.ернетских страница да бришу недозвољене инфромације.

Очекује се пресуда против Twittera.

Telegram је кажњен за три различита прекршаја, рекао је суд.

Facebook и Telegram за сада нису коментарисали пресуде

Очекује се да руски суд касније у четвртак донесе пресуду по двије сличне оптужбе против Twittera.

Русија је у априлу казнила Twitter због одбијања захтјева за брисање твитова који позивају младе на протесте средином јануара против хапшења Алексеја Наваљног, критичара Кремља, с укупно 118.000 долара а садржаји на тој мрежи се од тада у Русији споро учитавају.

Извор: ЦДМ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest