Русија спремна да наоружа Кубу и Венецуелу

Русија је данас саопштила да не искључује могућност слања војне опреме на Кубу и у Венецуелу у случаја раста тензија са САД, чиме је знатно подигла улог у спору са Западом око Украјине

Замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, који је предводио руску делегацију на овонедјељним преговорима са САД у Женеви, рекао је да не би ни потврдио ни искључио могућност да Русија пошаље војну опрему на Кубу и у Венецуелу.

„Све зависи од потеза наших америчких колега“, рекао је Рјабков и додао да је предсједник Владимир Путин упозорио да би Русија могла да предузме војно-техничке мјере ако САД буду провоцирале Москву и ако повећају војни притисак на њу.

На преговорима у Женеви у понедјељак и на јучерашњем састанку Савјета НАТО-Русија у Бечу није смањен јаз између двије стране по питању безбједносних захтјева Москве Западу, у вријеме нагомилавања руских војника близу Украјине.

Москва је тражила гаранције Запада да се НАТО неће ширити на Украјину и друге бивше совјетске земље, што су САД и њихови савезници одлучно одбацили.

Рјабков је казао да одбијање САД и њихових савезника да размотре кључни руски захтјев, давање гаранција о неширењу НАТО-а на исток, доводи у питање наставак преговора.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да је током преговора било „неких позитивних елемената и нијанси“, али их је описао као „неуспјешне“ због оштрих неслагања око кључних захтјева Русије.

„Преговори су започети ради добијања одређених одговора на конкретна питања која су постављена, а остала су неслагања о тим принципијелним питањима, што је лоше“, рекао је Песков новинарима.

Песков је упозорио на могућност потпуног прекида америчко-руских односа ако САД усвоје предложене санкције Путину и другим високим руским званичницима.

Запад процјењује да је Русија близу границе са Украјином размјестила око 100.000 војника спремних за борбу, као и тенкове и другу војну опрему.

Руско нагомилавање војске и оружја изазвало је дубоку забринутост у Кијеву и на Западу да се Москва спрема за инвазију Украјине.

Русија негира да планира инвазију и заузврат оптужује Запад да угрожава њену безбједност размјештањем војног особља и опреме у централној и источној Европи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest