Руска централна банка предложила забрану криптовалута

Банка је предложила спречавање финансијских институција да обављају било какве операције са крипто валутама и навела да би требало развити механизме за блокирање трансакција које имају за циљ куповину или продају крипто валута за традиционалне валуте

Руска централна банка предложила је данас да се забрани коришћење и рударење криптовалута на руској територији и наводи да то представља претњу финансијској стабилности, добробити грађана и суверенитету руске монетарне политике.

Русија је годинама била против криптовалута, говорећи да би оне могле да се користе за прање новца или за финансирање тероризма, пренео је Ројтерс.

На крају им је дала правни статус 2020. године, али је забранила њихову употребу као средства плаћања.

У децембру је цена биткоина пала након што је британска новинска агенција објавила, позивајући се на неименоване изворе, да се руски регулатор залаже за потпуну забрану криптовалута, јавља Танјуг.

У извештају који је данас објављен, централна банка је навела да је шпекулативна тражња првенствено одредила брзи раст криптовалута и да оне носе карактеристике финансијске пирамиде, упозоравајући да би се на тржишту могли формирати мехурићи који би угрозили финансијску стабилност и грађане.

Банка је предложила спречавање финансијских институција да обављају било какве операције са крипто валутама и навела да би требало развити механизме за блокирање трансакција које имају за циљ куповину или продају крипто валута за традиционалне валуте.

Руси су активни корисници криптовалута, саопштила је централна банка, са годишњим обимом трансакција од око пет милијарди долара, преноси Политика.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest