Руска православна црква признала Македонску православну цркву

Патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио је крајем маја да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а 5. јуна српски патријарх је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос о аутокефалност/

Синод Руске православне цркве признао је Македонску православну цркву – Охридску архиепископију као аутокефалну цркву, наводи се у документима објављеним на сајту РПЦ.

„Хвала Господу Богу на решавању питања статуса православне цркве у Северној Македонији на канонским основама. Признати Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију као аутокефалну сестринску цркву и уписати име њеног предстојатеља, архиепископа охридског и македонског Стефана, у свештеним диптисима“, наводи се у саопштењу.

Руска православна црква је такође изразила наду да ће Македонска православна црква „чврсто чувати свету православну веру у чистоти и целовитости и бити верна православној канонској традицији“.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио је крајем маја да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а 5. јуна српски патријарх је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос о аутокефалности, подсећа Спутњик.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest