Руски академик: Нема пандемије, неће бити ни другог таласа короне

1183907 19.07.2012 Главный государственный санитарный врач России, руководитель Роспотребнадзора Геннадий Онищенко принимает участие в пресс-конференции на тему "Мониторинг радиационной обстановки в акватории Дальнего Востока". Сергей Кузнецов/РИА Новости

Неће бити новог раста броја оболелих од короне у Русији и свету, сматра посланик Државне думе Русије и члан Руске академије наука Генадиј Онишченко

„Не треба говорити о новој пандемији вируса короне овог типа, јер за седам месеци, колико је протекло од првог случаја у Кини, није дошло до веће мутације гена (вируса) нити ће се то и десити. То је специфичност овог вируса“, рекао је Онишченко.

Према његовим речима, САРС и МЕРС „такође нису мутирали, као што то ради грип“.

„А пошто се то не дешава, у најбољем случају, на јесен ћемо исто имати случајеве короне, али неће бити пандемије“, објаснио је парламентарац.

Он сматра да ни сада није приметан пандемијски скок броја заражених короном.

„До јутрос је у свету регистровано око 10,3 милиона случајева обољења, што је за преношење ваздушно-капљичним путем ништа. Само у Русији се годишње разболи од грипе у просеку 6-7 милиона особа“, објаснио је академик.

При томе, он је указао да се због тога што 40 одсто заражених нема никаквих симптома, али су носиоци и извори болести, треба пажљиво односити према људима старијег узраста који „остају у зони ризика“ и морају да поштују све мере заштите од короне.

Онишченко је позвао званичне органе да људима говоре објективне информације и да ако постоје неки разлози, не плаше људе.

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest