САД: Подржавамо слободу говора и права појединаца да изражавају слободу вjере

„Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом“, наводи се у одговору Стејт департмента.

Сједињене Државе снажно подржавају основне слободе, као што су слобода говора, удруживања и окупљања и права појединаца да мирним путем изражавају слободу вjере или убjеђења, наводи се писаном одговору портпарола Стејт Департмента.

Америчка влада позива све стране у Црној Гори да воде конструктиван дијалог, да покажу уздржаност и избегну било какве акције које доводе до јачања напетости или су насилне, саопштено је из Стејт департмента у одговору на питање Гласа Америке да прокоментарише прошлонедељне протесте у Црној Гори после хапшења свештеника Српске православне цркве због кршења забране окупљања, уведене да би се спријечило ширење корона вируса.

Истовремено, поштујемо право свих суверених држава да одржавају јавни ред и штите здравље својих држављана, на начин који је усклађен са демократским стандардима и праксом“, наводи се у одговору Стејт департмента.

Основно државно тужилаштво у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против девет свештеника будимљанско-никшићке епархије зато што су 12. маја у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља тако што су се окупили на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима, саопштили су тужиоци у суботу.

Због хапшења свештеника, који су пуштени из притвора после задржавања од 72 сата, прошле недеље су организовани протести широм Црне Горе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest