Само у Црној Гори: Бурић сад тражио употребну дозволу за хотел “Хилтон”, који је Ђукановић отворио 2016. године

Надлежни који по логици то треба да санкционишу, вјеровали или не, то не могу да ураде јер постоји рупа у закону

Фото: ПРЕСС

Хотел “Хилтон” у Подгорици, који је у већинском власништву фирме “Нормал Тоурс” бизнисмена Жарка Бурића, годинама се користи без употребне дозволе.

Надлежни који по логици то треба да санкционишу, вјеровали или не, то не могу да ураде јер постоји рупа у закону.

Портал ПРЕСС дошао је до доказа да хотел “Хилтон”, који је свечано отворио предсједник државе Мило Ђукановић почетком октобра 2016. године, ни данас нема валидну употребну дозволу.

Наиме, представници фирме “Хотел Црна Гора”, која је реконструисала истоимени стари хотел и направила луксузни нови хотел “Хилтон”, предали су 18. јула 2022. године Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Захтјев за издавање употребне дозволе.

Након што је предат спорни захтјев готово шест година након завршетка радова, нико од грађевинских инспектора данима није изашао на терен, односно пошао до хотела, обавио инспекцијски надзор и казнио власника хотела због коришћења истог без употребне дозволе.

То нису урадили јер у Закону о планирању простора и изградњи објеката у члану 189 пише: “Коришћење сложеног инжењерског објекта није дозвољено прије добијања употребне дозволе, осим у случајевима пробног рада или функционалног испитивања уграђене опреме”.

Наиме, кључ је у двије ријечи “сложеног инжињерског” у које објекте не спадају и хотели, који су сходно члану 227 истог закона дужни да имају употребну дозволу.

Ипак, закон је недоречен: У њега није јасно уписано до када најкасније може да се добије употребна дозвола и које су казне за инвеститора (власника) ако грађевински инспектор утврди да се, као у овом случају, хотел користи годинама иако нема употребну дозволу.

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем челу је министарка Ана Новаковић Ђуровић, Директорат за инспекцијске послове и лиценцирање, на чијем челу је директор Лјубиша Конатар и главна инспекторка Мирјана Ђуришић морали би да реагују и да се тражи измјена закона или да се донесе неки други правни акт, којим би овакве и сличне ситуације јасно биле дефинисане.

У супротном – обесмишљена је улога грађевинских инспектора, кажњавање пропуста и уопште обавеза добијања употребне дозволе.

Портал ПРЕСС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest