SAN SVAKOG CRNOGORCA Spajić pred izbore obećao manje rada, a više para

Foto: Jutjub printskrin/ Al Jazeera Balkans

Manje radnih sati, a plate veće, obećavaju uoči parlamentarnih izbora iz Pokreta „Evropa sad“. Predlog da se ubuduće umjesto osam, radno vrijeme skrati na sedam sati, naišao je na kritike drugih političkih subjekata koji tvrde da je riječ o obmani, skepsu poslodavaca, ali bezrezervnu podršku sindikata.

Nakon obećanja da će se kroz program „Evropa sad 2.0“ dodatno povećati zarade i penzije, iz PES najavljuju inicijativu da se sedmično radno vrijeme sa 40 sati smanji na 35, odnosno sedam sati dnevno. Kako su pojasnili u Pokretu, statistike govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih nedjelja u Evropi i to u prosjeku oko šest sati više.

– Predložena reforma u Crnoj Gori obuhvata sve sektore, uz uvažavanje i poseban tretman određenih sektora, ali i različitih kategorija zaposlenih i onih koji obavljaju samostalnu djelatnost – navode u Pokretu.

Medojević: Obmanjuju građane

U Demokratskom frontu tvrde da Spajić obmanjuje građane.

– Spajić nastavlja sa obmanama, lažima i prevarama. Spajić je predstavnik crnogorske mafije, naslednik Mila Đukanovića. Ako građani žele mafiju, ako žele da ih opet vode lopovi, kriminaci i lažovi, neka glasaju za PES – poručio je jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević.

Kako su istakli, s obzirom na to da je tema direktno u vezi sa svim socijanim partnerima, odmah po formiranju nove vlade, nakon izbora, to će biti prva reforma koja će im biti predložena, a o kojoj bi zajednički udruženja sindikata, poslodavaca i države razgovarali.

Lider PES Milojko Spajić dodaje da je, zadovoljan i odmoran zaposleni inovativniji, produktivniji i lojalniji što doprinosi povećanju profita poslodavaca, a veći profit poslodavaca doprinosi i većim prihodima države. Biće, tvrdi, više vremena za porodicu, prijatelje i širu zajednicu.

– Ovaj program kada bude predstavljen u cjelosti, imaće pozitivan uticaj i na zaposlene i na poslodavce i na državu. Sat vremena manje je u stvari sat vremena više – poručio je Spajić.

U Uniji slobodnih sindikata već su inicijativi dali podršku, navodeći da se za to zalažu već godinama.

– Još u novembru prošle godine predstavili smo rezoluciju kojom predlažemo da se tokom sedmice radi maksimalno 36 sati. Sat razlike u odnosu na novi predlog računali smo zbog situacije kada neko radi šest dana u nedjelji, to dođe neko šestočasovno radno vrijeme. Studije su pokazale da je radnik mnogo efikasniji kada je radno vrijeme kraće – navode u USSCG.

Ipak, u Uniji poslodavaca su skeptični, te navode da ovakvim reformama moraju prethoditi detaljne analize, da se nađe konsenzus, ali i riješi niz drugih stvari.

pogled.me/novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest