Саопштење ДФ-а

ПРЕДЛОЗИ ДФ: СВАКОЈ ПОРОДИЦИ ДОСТАВИТИ ПАКЕТЕ ПОМОЋИ, СВАКОМ ПУНОЉЕТНОМ ГРАЂАНИНУ ОБЕЗБИЈЕДИТИ ЈЕДНОКРАТНУ НОВЧАНУ ПОМОЋ

Демократски фронт позива Национално координационо тијело да направи реалну процјену досадашње помоћи која се подијелила угроженом становништву.

Бојимо се да су неке процјене и мјере промашиле циљ, тако да изгледа да је систем заказао када су у питању многе рањиве категорије, а то у наредним данима може довести до последица и ситуације да се хиљаде људи суочи са немаштином и недостатком основних услова за живот.

Да оваква политика Владе и НКТ не даје добре резултате показује ситуација у којој се, на примјер, налазе пензионери, предузетници, људи на бироу, инвалиди… Морамо сви бити сурово реални, и поставити основно питање – од чега ће да живе они који сада НЕМАЈУ НИКАКВЕ ПРИХОДЕ?

ДФ упозорава Владу и НКТ да предузму одговорније потезе којима би се санирала тешка криза у којој се налазимо, а која пријети да ескалира.

ДФ предлаже:

Неопходно је да се свакој породици у Црној Гори достави пакет помоћи, попут онога који је подијељен породицама у општини Тузи. Тај добар начин помоћи би омогућио задовољење основних потреба за мјесец дана свакој породици и не би било раздвајања и дискриминације становништва по основу подјеле помоћи.

Оне породице којима то није потребно, јер располажу властитим резервама, могу писано да је одбију, што би се третирало као њихова властита донација и помоћ у овим критичним моментима другим угроженијим породицама у Црној Гори.

Хитно се сваком пунољетном грађанину мора обезбиједити једнократна новчана помоћ у висини минималне плате.

Само са ове двије мјере би снажно помогли свима, свакој породици, предузетницима, а посебно би морали наградити људе запослене у здравству који су најпогођенији овом кризом.

Дневно имамо велики број позива, конкретних предлога и захтјева наших грађана, који хвале поједине потезе НКТ, као у случају подјеле помоћи у Тузима,  али, нажалост, много је више критика и незадовољства. С правом питају зашто нема конкретне помоћи у роби и новцу, зашто се одбија понуђена помоћ, зашто нема тестова, заштитне опреме…

Ова држава има довољно пара и робе, само их треба правилно распоредити, и на организовани начин доставити грађанству. Пале су већ велике ријечи захвалности донаторима, а изгледа, за разлику од чланица ЕУ које су незадовољне јавно вријеђале бриселску администрацију због изостанка помоћи, да је власт Црне Горе успјела да обезбиједи велика средства са те адресе.

Ми честитамо предсједнику и Влади ЦГ на том невјероватно великом успјеху и тражимо и захтијевамо само једно – да се та помоћ достави онима којима је и послата, а то су грађани ове земље.

Средства су такође обезбиједили и донатори које Влада ЦГ представља као стратешке инвеститоре, а неки од њих су, иначе, у Црној Гори потражили спас од закона у њиховим државама јер су опљачкали своје сународнике.

Наша порука је да се мора радити брзо, јер глад и немаштина куцају на већину врата у Црној Гори!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest