Саопштење ДФ-а

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ ДФ-а УПЛАТИЋЕ 10.000€ ПОМОЋИ ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У БОРБИ ПРОТИВ ЗАРАЗЕ

Посланички клуб ДФ ће од својих зарада уплатити 10.000 € као помоћ при куповини заштитне опреме неопходне грађанима у борби против пандемије коронавируса #COVID19. 

ДФ ће, такође, покренути иницијативу на Колегијуму Скупштине да се комплетан фонд средстава Скупштине од казни које су противуставно наплаћене посланицима ДФ у претходном периоду, уплати за набавку медицинских средстава и опреме потребне за актуелни тренутак. 

О коликим се средствима ради, најбоље свједочи податак да је само једном посланику Милану Кнежевићу, на име неисплаћивања плата и наплате казни, отето готово пет хиљада евра.

ДФ још једном позива владајуће странке да се све неопходне мјере ускладе са Уставом, јер је неприхватљиво да се уводе мјере које озбиљно ограничавају људска права, отварају простор за злоупотребе и селективно, нетранспарентно поступање, на основу уредби, одлука, наредби, без јасних критеријума и контроле.

Ако Влада масовно користи мјере које се уводе у условима ванредног стања, онда исто треба прогласити у складу са Уставом.

Зато позивамо Владу да обезбједи адекватне мјере које ће заштитити људе од економских последица ванредног стања, забранити давање отказа , обезбједити редовно снабдјевање храном и  основним животним намирницама људи у тешкој материјалној ситуацији, и под хитно опремити болнице неопходним медицинским средствима и опремом.

Терет кризе и ових неопходних мјера морамо сви подијелити према својим могућностима, али кључна је функција државе која мора преузети централну улогу у обезбјеђивању елементарних услова за преживљавање социјално најугроженијих грађана, као и здравствену заштиту читаве популације.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest