SAOPŠTENJE POTPISALO 80 ZEMALJA: Ovo su zaključci mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj

JutjubPrintscreen/radio slobodna evropa
Rat u Ukrajini izaziva „ljudske patnje i razaranja velikih razmjera“, ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

Ovo saopštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Rojters.

– Aktuelni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva velike ljudske patnje i razaranja stvarajući rizike i krize sa globalnim posljedicama – navodi se u saopštenju sa globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Prva tačka

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbjedno, propisno obezbijeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo.

– Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, uključujuci nuklearnu elektranu u Zaporožju, moraju raditi bezbjedno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine, u skladu sa principima IAEA i pod njenim nadžorom – navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekuceg rata u Ukrajin nedopustiva, prenosi Ukrinform.

Druga tačka

U drugoj tački saopštenja se ukazuje da globalna sigurnost hrane zavisi od neprekidne proizvodnje i snabđevanja prehrambenim proizvodima.

– U tom smislu su slobodna, potpuna i bezbjedna komercijalna plovidba, kao i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, od ključne važnosti. Napadi na trgovačke brodove u lukama i duž cele rute, kao i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu su neprihvatljivi – navodi se u saopštenju.

Treća tačka

U trećoj tački se zahtijeva oslobađanje svih ratnih zarobljenika u predočava da sva deportovana i protivpravno raseljena ukrajinska đeca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su protivpravno pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu.

– Vjerujemo da postizanje mira zahtijeva učešce i dijalog svih strana. Stoga smo odlučili da ubuduce preduzimamo konkretne korake u navedenim oblastima uz dalje angažovanje predstavnika svih strana – navodi se u saopštenju učesnika Mirovne konferencije o Ukrajini koje je potpisalo 80 zemalja.

Potvrđuje se da Povelja Ujedinjenih nacija, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, mora biti osnova u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest