Саопштење за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

Изјава за јавност

(29. април 2020. године)

Мр Марија Радиновић, портпаролка Одбора СНП Главног града

Осим што су измијенили Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања у дијелу омогућавања додјеле социјалне помоћи у изборној години, челници власти су отишли корак даље, па су наставили са запошљавањем у јавној управи.

Иако је актуелна криза изазвана пандемијом корона вируса многе црногорске привреднике довела у безизлазну ситуацију и натјерала их да отпуштају своје раднике, са друге стране наше државне институције настављају са примањем нових запослених не водећи рачуна ни о ефектима које ће то имати на економију, ни о легитимности саме одлуке.

Док Завод за запошљавање извјештава о преко три хиљаде нових незапослених, Министарство просвјете и Пореска управа оглашавају десетине слободних радних мјеста правдајући се чињеницом да избори још увијек нису расписани, те да не чине ништа супротно закону. За свега мјесец дана Министарство просвјете је преко Завода за запошљавање расписало 135 огласа, док је преко Управе за кадрове Пореска управа затражила 30 нових службеника.

Симптоматично је то што су десетине огласа расписане након 17. марта, када је Влада донијела низ мјера и препорука, као и забрана за обављање дјелатности великог броја предузећа, са циљем смањења негативних последица епидемије, остављајући тако без посла хиљаде радника. Још је дискутабилнија чињеница да Министарство просвјете тражи нова запошљавања у тренутку када остаје свега мјесец дана до краја школске године и када је врло могуће да се дјеца због пандемије неће вратити у школске клупе, већ ће школовање наставити преко онлине канала.

Док хиљаде радника сједе кући бринући да ли ће се вратити на посао и да ли ће примити следећу зараду, а послодавци размишљају како да сачувају бизнисе и запослене, државни органи повећавају број службеника. Потребно је нагласити да ће се за плаћање тих нових запослених користити буџетска средства за која надлежни признају да већ недостају, односно да ће се њихове плате финансирати од народних пара у тренутку када грађани једва преживљавају и када се не зна да ли ћемо морати да се задужујемо како бисмо исплатили зараде прекобројнима у јавном сектору.

У извршењу овог перфидног наума представнике власти не могу спријечити ни стратешка документа која су сами усвојили, па је тако план оптимизације јавне управе који предвиђа смањење броја запослених у државној управи и локалним самоуправама, грубо погажен.

Свјесни смо да је партијско запошљавање највећи адут ДПС-а и њихових партнера, којег се неће одрећи чак ни у условима пандемије корона вируса. При томе, они не воде рачуна о здравственим радницима, полицајцима, комуналним радницима и припадницима других служби који су понијели највећи терет и кључни дио одговорности у борби против ове пошасти. Медицинари нису заслужили ни да се питање повећања њихових зарада уврсти у дневни ред сједнице Скупштине Црне Горе. По мишљењу челника ДПС-а, аплауз у осам им је довољан.

Било би добро када би се омогућило правично запошљавање, посебно младих људи и на тај начин осигурао њихов останак у земљи. Међутим, док год се то ради по партијском кључу и бринући искључиво о интересу тренутне власти, бићемо у зачараном кругу из којег нема излаза.

Социјалистичка народна партија Црне Горе позива власт да се макар у изборној години суздржи од провјерених начина обезбјеђења сигурних гласова, прокламованих афером „Снимак“, и да се посвети санирању последица пандемије корона вируса и поновном креирању нормалних услова за живот и рад наших грађана.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest