Саопштење за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

Саопштење за јавност

(6. април 2020. године)

У вријеме пандемије вируса корона, који жртве не бира по полу, вјери, нацији, политичком опредјељењу или другом својству, мора се водити рачуна о свим категоријама становништва. Међутим, и у овој кризи има посебно погођених о којима се нарочито мора бринути.

Све вријеме трајања кризе изазване епидемијом власт ниједном ријечју није поменула самохране мајке, као ни бивше кориснице накнада за мајке са троје и више дјеце. Чини се да су представници власти заборавили да су мајке стуб црногорског друштва и да смо у овим тешким временима дужни да им се нађемо и помогнемо им што је могуће више.

Црногорско законодавство не иде у прилог самохраним родитељима. Указујемо на члан 22 Закона о социјалној и дјечијој заштити који прописује да право на материјално обезбјеђење може остварити појединац под условом да висина просјечних мјесечних прихода из претходног квартала не прелази основ за остваривање права за: појединца 63.50 еура, породицу са два члана 76.20 еура, породицу са три члана 91.50 еура, породицу са четири члана 108.00 еура и породицу са пет и више чланова 120.70 еура.

Дакле, у хипотетичком случају, мајка са двоје дјеце која нпр. прима алиментацију у висини од 92 еура, неће имати право на материјално обезбјеђење! Да ли ико данас у Црној Гори вјерује да се може преживјети, а камоли да се могу подизати дјеца са непуних 100 еура?!

Какав је тек положај оних самохраних мајки које се годинама уназад муче са бившим партнерима који уопште не плаћају алиментацију својој дјеци? Каква је ситуација са онима које раде код приватника, често и врло тешке послове, без слободних дана, или су осуђене да се ослањају на помоћ центара за социјални рад?

У изузетно тешкој позицији су и бивше кориснице накнада за мајке са троје и више дјеце. Подсјећамо да су се многе од њих, како би оствариле доживотну накнаду по овом основу, одрекле радних мјеста, као и пензија и примања са бироа рада која су имале по основу незапослености.

Ниједан од ових разлога није био довољан да спријечи владајућу већину да укине законски стечено право за преко 22.000 жена.

Данас, када пандемија корона вируса хара свијетом, а све више обољелих је и код нас, посебна пажња се мора поклонити овим женама и њиховим породицама које често зависе управо од њих. У том смислу, било би добро преиспитати законске одредбе које се односе на материјално обезбјеђење, као и наћи начин да се из донација или других извора опредијели одређени износ за самохране мајке и бивше кориснице поменутих накнада.

Црногорско друштво је одавно подијељено на мали број добитника, шпекуланата и политичких профитера и огромну већину сиротиње која ћути и тавори.

Социјалистичка народна партија сматра да је коначно дошло вријеме да се чује глас оних који нису добили ништа од државе, а посебно да се поведе рачуна о мајкама без којих не можемо напријед ни у ком смислу.

Медијски центар СНП ЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest