Саопштење за јавност

УРА апелује на солидарност: Стопирати све принудне наплате, имати разумијевања за подстанаре

Из Грађанског покрета УРА апеловали су данас да за вријеме пандемије коронавируса све принудне наплате, јавна извршења због заосталог дуговања привредни субјекти и државни апарат морају стопирати како би се показала солидарност према грађанима који су сви на директан или индиректан начин економски рањиви због новонастале ситуације.

Наводе да су им се у претходним данима јављали грађани којима ових дана стижу одлуке судова и јавних извршитеља о принудној наплати.

„Такви поступци у оваквом тренутку су неприхватљиви, јер држава мора имати разумијевања за грађане који су у тешкој економској ситуацији, па им сваки судски рокови за наплату заосталих дуговања у овом тренутку најмање требају. Апсолутно разумијемо да се обавезе према наплатиоцима за одређене услуге морају извршавати али у оваквој ситуацији оне би морале бити стопиране“, истичу они.

Позивају и издаваоце стамбеног смјештаја на солидарност према људима који су подстанари и који су на разне начине погођени мјерама борбе против коронавируса па нијесу у прилици да измире своје рачуне за ренту.

Они наводе податак МОНСТАТ-а по којем готово 10% домаћинстава у Црној Гори закупљују простор у ком живе, а тачан број је процијењен на 18.425 подстанарских домаћинстава, или око 60.000 људи.

„Могућност да остану у својим рентираним домовима таквим људима зависи од редовног плаћања кирије или солидарности станодавца. Ово је вријеме за колективну солидарност никако за нехумано понашање и поступке. Ускоро ће се и ово назвати јуче, а оно како смо као заједница колективно одговорили на кризну ситуацију остаће да траје“, закључују у саопштењу из УРЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest