Саопштење за јавност

УРА: Мозамбик, Кенија и Либан по слободи медија бољи су од Црне Горе

Црна Гора је у 2020. по основном показатељу демократије у једном друштву – слободом медија, у реду са Мозамбиком, Кенијом, Либаном, који су истина боље пласирани од Црне Горе на ранг листи слободе медија који је данас објавила међународна организација “Репортери без граница”, казао је шеф Медијског тима УРА Бојан Јеврић.
Он каже да такав резултат нипошто не изненађује имајући у виду друштвени контекст који тридесет година креира несмијењена аутократска власт на челу са ДПС-ом.
“Ове године, ако се упоређујемо са комшијама из региона, компарација је такође застрашујућа. Све државе из региона далеко су испред Црне Горе (БиХ – 58. мјесто, Хрватска – 59. мјесто, Албанија – 84. мјесто и Србија 93. мјесто)”, каже Јеврић.
Он каже да у образложењу извјештаја за Црну Гору стоји све оно што се у Црној Гори под амином владајуће партије понавља годинама.
“Дакле, имамо констатацију да су професионални медији и даље под притиском власти, неразријешене нападе на новинаре, тужбе против новинара и медија, што чак јавно афирмише и сам предсједник Ђукановић, затим финансијско подржавање провладиних медија од државних институција”, указује Јеврић.
Он посебно акцентује јасно изнешен налаз у извјештају, у којем се наводи да је Јавни сервис (РТЦГ) под руководством блиским ДПС-у и да та медијска кућа не обавља функцију јавног сервиса.
“Дакле, потврђује се теза коју УРА већ дуже вријеме саопштава јавности а она је да је јавни сервис отет од грађана Црне Горе и да је стављен у руке формалних и неформалних партијских чиновника”, наводи Јеврић.
Осврће се и на дио извјештаја у којем се проблематизује хапшење новинара под сумњом да су својим објавама изазвали панику и неред.
“Дакле, такав вербални деликт, још једино могуће постоји у афричким државама, па је зато Црна Гора на овој ранг листи добила управо онакво мјесто како заслужује”, закључује на крају шеф медијског тима УРА Бојан Јеврић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest