Саопштење за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

Саопштење за јавност

(28. април 2020. године)

Због пандемије корона вируса, нажалост, већ се дешава оно на шта смо упозоравали. Завод за запошљавање је прије неколико дана саопштио да је у односу на 15. март ове године дошло до повећања незапослености за 3.156 особа или 8,89 одсто.

Највећи број особа које су остале без запослења и по том основу се пријавиле на евиденцију Завода радиле су код послодаваца којима је претежна дјелатност била трговина на велико и мало, поправка моторних возила и мотоцикала, услуге смјештаја и исхране, административне и помоћне услужне дјелатности, остале услужне дјелатности и грађевинарство.

Подсјећамо да је у циљу спречавања ширења заразе вирусом корона Национално координационо тијело за заразне болести средином марта забранило рад угоститељских објеката, тржних центара, хотела, фитнес клубова и теретана, фризерских и козметичких салона, бутика, итд.

Иако су надлежне институције увјеравале да ће бити предузете потребне мјере како би се избјегло отпуштање запослених, до сада од тога нисмо видјели ништа. Напротив, грађани једва састављају крај с крајем, не примају плату или су већ остали без посла, а пакети помоћи које је Влада реализовала нису довољни да свима обезбиједе неопходну подршку.

Отпуштање радника јасно говори о томе да помоћ државе није стигла до великог броја послодаваца и да мала и средња предузећа и предузетници нису у стању да задрже запослене, а кредити ИРФ-а онако како су замишљени и понуђени очигледно не доприносе побољшању ситуације.

Социјалистичка народна партија Црне Горе позива власт да у што скоријем року припреми адекватан вид подршке послодавцима како би се спријечило отпуштање радника, односно покушала сачувати радна мјеста. Морамо учинити све како бисмо осигурали да не дође до даљег повећања незапослености, а тиме и до несагледивих последица по нашу економију и друштво.

Медијски центар СНП ЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest