Састанак Дритана Абазовића и Патријарха Порфирија: Постигнут договор

Другог дана званичне посјете Србији црногорски премијер Дритан Абазовић састао се са патријархом српским Порфиријем, а једна од тема била је и недавно објављена радна верзија Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве.

Фото: Vlada CG

Полазећи од чињенице да је црква одвојена од државе и да наша црква, где год има своју јурисдикцију, поштује законе те државе. Закључили смо да је важно да однос између цтркве и државе буде регулисан и уговором, као што је то случај са свим верским заједницама, као што постоји у свим другим државама – рекао је Патријарх Порфирије.

„Сви треба да идемо са порукама мира. Верујем да је то пут ка већем прогресу целе регије“ – истакао је премијер Абазовић, након састанка.

Овај сусрет потврдио је јуче Абазовић на конференцији за новинаре у Палати Србија, а његов кабинет је у уторак саопштио да су радне групе Црне Горе и СПЦ начелно ускладиле радну верзију Темељног уговора који две стране треба да потпишу.

Објављена верзија Темељног уговора, међутим, изазвала је противљење у делу странака од којих неке учествују у Абазовићевој мањинској влади, пре свега у СДП-у министра Рашка Коњевића, али и ДПС-у Мила Ђукановића, која је подржала формирање актуелне владе.

Абазовић је до сада више пута изјавио да је потписивање Темељног уговора са СПЦ обавеза државе и да ће он бити потписан.

Говорећи о критикама странака у Црној Гори Абазовић је новинарима рекао да је премијер који води европску секуларну државу, што, како је рекао, значи да ће све верске заједнице у Црној Гори имати потпуно идентичан третман.

Истакао је да је у циљу грађана Црне Горе да се питање Темељног уговора што пре затвори и оценио да је предложени текст потпуно у складу са Уставом и Законом.

Питање Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ покренуто је још 2012. године.

„Ова влада ће га решити ако буде било добре воље и ако буде било све у једном духу који је потребан“, рекао је Абазовић.

Црногорске странке које се томе противе, међутим, не мисле тако и доводе у питање чак и опстанак Абазовићеве владе.

Извор: Alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest