Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ БЕРАНЕ

Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова

н/р предсједнику Савјета

Предмет: Предлози назива улица и тргова

     Поштовани,

Прије више од 20 година Српски монархистички покрет из Берана је спровео озбиљну анкету међу грађанима Берана да би утврдио расположење грађана за евентуалне промјене постојећих имена улица. Наша анкета није заинтересовала ни тадашње, а ни све касније локалне власти у Беранама. Сада нам се први пут пружа прилика да дамо неке своје предлоге и сугестије. Не очекујемо неки значајан помак јер се према већинском српском становништву, а наши преци су и створили државу Црну Гору, данас у Црној Гори спроводи најпримитивнији апартхејд, па многи значајни српски интелектуалци уз најзначајнију српску институцију, Српску православну цркву то пореде са животом Срба у злогласној НДХ. Наше предлоге упућују вам заједнички Српски монархистички покрет из Берана и  НВО Српски културни центар „Жупан Првослав“ из Берана.

     Свих ових година, једини помак се десио када су локалне власти промијениле име Улици Влада Мартиновића – Бајице у Улица Терамска (по граду Тераму из Италије, побратиму Берана). Промјена се десила послије објављивања монструозних ратних прогласа Влада Мартиновића – Бајице и Сава Брковића у којима се тражило уништење Васојевића, јер су „Велики Срби“. Копије тих прогласа објављене у Србобрану свакодневно се и данас објављују на друштвеним мрежама.

     Уз овај текст, достављамо вам чланак објављен у беранском листу Србобран бр. 2 из 1999. године, а који се односи на спроведену анкету. Молимо вас да добро проучите текст јер је наше мишљење о овом проблему истовјетно и данас. Уз то прилажемо и копију писма Беранца Драшка Брауновића из Чикага упућеног нам 6. марта 1998. године, у коме се чуди да нека улица у његовом граду носи име по његовом школском другу Душану Вујошевићу што он назива ПАРОДИЈОМ. Што се тиче наведене улице она не само што не заслужује дато јој име већ је чине практично четири улице с обзиром да се простире од пијаце до тзв. семафора, па од њих десно до Српског православног гробља и лијево читавом дужином аеродрома. Свако нормалан би се сложио да је то за једну улицу превише.

     Најприје вам скрећемо пажњу да исправите неке грубе грешке које су направљене кад су давана имена беранским улицама. Улица Мојсија Зечевића мора да има пуни назив Улица ИГУМАНА Мојсија Зечевића. Исти случај је са улицом Јанка Вукотића испред чијег имена треба додати СЕРДАР, а такође и код улица Миљана Вукова Вешовића и Гавра Вуковића испред имена недостаје њихова титула ВОЈВОДА. Ко не зна помислио би да су у питању неки „револуционари“ који су убијали за партију и Тита. Не може се Кнез Михаилова звати Михаилова !?

     Прије него што поновимо, односно проширимо наше предлоге из 1999. године скренућемо вам и пажњу на имена установа у нашем граду која осим ОШ „Вук Караџић“ носе апсолутно непозната, а са тим и недостојна имена чак и за овај град иако се ради о људима из нашег краја.

     Када будемо послали југословенство и комунизам у историју и окренемо се сопственом народу, његовим правим величинама и вриједностима; када престанемо са мржњом и будемо се држали наше мудре изреке да је „брат мио које вјере био“ биће нам свима добро без обзира на разлике које практично не постоје. Да ли је за технику значајнији Вукадин Вукадиновић од Николе Тесле, Михајла Пупина, Милана Миланковића… Какав је то пјесник Вукајло Кукаљ спрам Јована Дучића, Милана Ракића, Десанке Максимовић, Ива Андрића… Бољи од нобеловца !? Зашто чувена беранска Гимназија не носи име по Дивни Вековић која да ништа није друго урадила, превела је „Горски вијенац“ на француски језик и уписала се златним словима у наше суграђане. Зар да наше школе и улице носе име по псима рата који су чак ишли у стране земље да се боре против других народа и њихових светиња? Ако је тачно да је Радонир Митровић стријељао неке наше младиће у Заграду зар треба да буде узор нашој омладини. Радмила Недић, чије име носи обданиште у Беранама је била часна жена, али је у рату ликвидирана од својих партијских другова. Њеној мајци Хрисанти је саопштено да су је убили „четници“ (припадници ЈВуО) у Фочи и она је мјесецима тражила њен гроб у Фочи. Чак јој је и на беранском православном гробљу подигнут споменик на ком је уклесана та лаж. Зашто се то не одстрани? Господо сигурно ћете рећи да се за имена школа и установа питају

власти у Подгорици што није тачно. Ко је у Подгорици чуо за Вукајла Кукаља и Радомира Митровића?

      Прије него што поново предложимо нека имена за имена улица подсјећамо вас да је у Беранама већинско становништво српске националности, вјероватно око 70%. Да није апартхејда који се спроводи према народу који је створио Црну Гору он би био сигурно и стопроцентан. Кад се дају, односно мијењају имена у нашем граду мора се најприје испоштовати већинско становништво и његове жеље. Дакле велика већина улица у нашем граду треба да носи имена по српским јунацима, историјским личностима и културним посленицима.Општина Беране задњих година поклања уџбенике ученицима и то је гест вриједан спомена. Проблем је тај што су штампани на непостојећем језику, а за средње школе су СВИ ШТАМПАНИ НА ЛАТИНИЦИ. Гдје је ту глас из Берана да се испоштује већинско становништво, његово писмо и језик, његова СТЕЧЕНА ПРАВА?

     За улицу 29. новембра која још увијек носи име по непостојећем празнику, непостојеће државе најбоље би било да носи име Улица 16 . октобра дану најзначајнијем за наш град јер је тога дана ослобођен од 457 годишње османлијске окупације. Задњих година више НВО из Берана су подржавале тај предлог. Ако то није најзначајнији дан за све нас онда немамо о чему да разговарамо!

     Поред Дивне Вековић од значајних научних радника из Берана не треба прескочити академика Милисава Лутовца, Драгишу Боричића, Димитрија Јевтовића – Мита Полимца.

     Од знаменитих историјских личности нашег народа: Милош Обилић, Карађорђе, Цар Душан,

Свети Василије Острошки, Југ Богдан, Гаврило Принцип, Ђурађ Кастриотић – Скендербег, Ђурђе Црнојевић, Краљ Бодин, Владика Николај, Стеван Синђелић, Филип Вишњић, Кнез Михаило, Цар Лазар, Мехмед – паша Соколовић, Митрополит Пајсије, Марко Краљевић, Лексо Саичић, Стеван Првовенчани, Генерал Радомир Вешовић, Милутин Бабовић Телеграф.

     Неке улице би могле да носе имена као Косовска, Београдска, Скадарска,Требињска, Охридска, Крагујевачка, да нас везују за наш народ који живи ван данашње Црне Горе.

     Неке писце и културне посленике смо споменули. Ево још неких: Алекса Шантић, Јован Јовановић – Змај, Исо Калач, Ђура Јакшић, Меша Селимовић, Бранислав Нушић, Доситеј Обрадовић, Јосиф Панчић, Марко Миљанов, Иво Војновић, Руђер Бошковић, Скендер Куленовић.

     Неке нове генерације (наши потомци) ако буду живјели у слободи сигурно ће се сјетити првог ослободиоца Берана у другом свјетском рату Војводе Павла Ђуришића или неких јунака који су спасавали српски народ од истребљења као Генерала Милана Недића, Војводе Момчила Ђујића, Мајора Милана Тепића, Генерала Ратка Младића… Тада ће бити сасвим логично да нека улица понесе име Жртава комунистичког терора, али то се само може десити кад нестану не само они који су тај терор чинили већ и њихови наследници који одржавају ту срамну традицију.

                                                                                                       Подносиоци предлога:

                                                                                          Српски монархистички покрет Беране

                                                                                                            Панто Дубак с.р.

                                                                          Српски културни центар „Жупан Првослав“ – Беране

                                                                                                     Бранислав Вешовић с.р.

4 thoughts on “Савјет за давање предлога назива насеља, улица и тргова

  1. Сви наведени предлози су на мјесту, али ми се највише свиђа предлог да се једна од беранских улица назове по жртвама комунистичког терора, који је однио многе животе часних људи из беранског краја.

  2. Не бих се сложио око имена генерала Милана Недића и Ратка Младића као ни са именом жртава комунистичког терора. Терора је било у минулим вјековима па их нема у називима улица. Историјске личности које су позитивно обиљежиле вријеме када су живјеле свакако заслужују да се нађу на списку за називе улица и образовних установа.

    1. Васојевићи, потписници у предмету: предлози назива улица улица и тргова , никако да се сјете: Петра Шекуларца, Даше Шекуларца, Вука Љевака, Комнена барјактара, Мила Кењића, Шекулара… Смета вам Вукајло Кукаљ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest