Шћекић разговарао са експертима СЗО: Без квалитетних здравствених услуга нема здравља за све

– Унапређење квалитета здравствене заштите је сложен изазов и претпоставља процес, а не једнократну акцију у којем Министарство здравља очекује снажну подршку СЗО и осталих стратешких партнера, закључено је на састанку

Развијање и уводјење оперативног система за контролу квалитета здравствене заштите и безбједности пацијената нема алтернативу. Систем контроле квалитета унаприједиће здравствене исходе, донијети економске бенефите, али и допринијети већем степену одговорности и промоцији транспарентности у раду читавог здравственог система као јединог пута изградње повјерења градјана у здравство и институције система. Неопходно је да се са реторике предје на дјела, поручио је министар здравља Драгослав Шћекић на састанку са експертским тимом Свјетске здравствене организације, који је одржан јуче у Министарству здравља. 

  – Улажући у интегрисано пружање квалитетних, благовремених, једнако доступних здравствених услуга, утемељених на најновијим научним доказима и знањима, градимо инклузивно друштво и стварамо претпоставке за убрзани економски опоравак у пост ЦОВИД периоду. У предстојецем периоду планирано је рекалибрирање институционалног аранжмана и формирање специјалног тима за контролу квалитета здравствене заштите у оквиру Министарства здравља, најавио је  Шћекић представљајући стратешке приоритете у раду свог ресора. 

Поздрављајући посвећеност Министарства здравља у остваривању универзалне здравствене заштите, шефица СЗО канцеларије у Црној Гори др Мина Брајовић истакла је да ће успјех у унапредјењу квалитета здравствених услуга бити мјера успјеха трансформације здравственог система. 

 – Здравствена заштита субоптималног квалитета највише погадја најрањивије у друштву, доприноси неједнакостима и представља препреку одрживом развоју, додала је др Брајовић. 

На састанку је учествовао и др Јоао Родригез Берда, шеф СЗО канцеларије за унапредјење квалитета здравствене заштите и безбједности пацијената, која је смјештена у Атини, који је истакао да ефикасан и снажан одговор на епидемију хроничних обољења у Црној Гори изискује инсистирање на квалитету свих услуга укључујући промоцију, превенцију, лијечење и палијацију. Он је указао на важну спрегу измедју квалитетне здравствене услуге и динамизирања одрживог опоравка туризма у Црној Гори.

Специјални савјетник СЗО Директора за Европу, др Павлос Теодоракис указао је да упоредна искуства потврдјују да је кроз улагање у систем контроле квалитета могуће смањити губитке у здравственом систему у вриједности од 20% здравственог буџета. Др Дорјан Марушић, СЗО експерт и бивши министар здравља Словеније подијелио је релевантно искуство Словеније у погледу модела спроводјења акредитације здравствених установа у контексту ЕУ интеграција. 

На састанку је присуствовала др Сладјана Ћорић, генерална директорка Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља. Она се осврнула на потребу подизања нивоа квалитета и осигурања континуитета здравствене заштите за рјешавање врло учесталог и озбиљног проблема хипертензије у Црној Гори, истичући важност сагледавања овог проблема и у популацији жена у менопаузи.

Учесници састанка сложили су се да побољшање квалитета тражи холистички приступ и системско дјеловање у погледу јачања капацитета здравственог кадра, стварања услова за стабилно и довољно финансирање, ефикасну употребу расположивих ресурса и инсистирање на дигитализацији и иновацијама. Унапређење квалитета здравствене заштите је сложен изазов и претпоставља процес, а не једнократну акцију у којем Министарство здравља очекује снажну подршку СЗО и осталих стратешких партнера, закључено је на састанку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest