Шћекић-Вебер: Значајан потенцијал за сарадњу здравствених система

Ова сарадња погодно је тле за унапређење у свим областима које могу имати за циљ заштиту здравља како црногорских грађана тако и туриста и свих оних који посјећују Црну Гору, казао је министар Шћекић

Сарадња здравствених система Црне Горе и Њемачке која је интензивирана током Ковид пандемје пружа добру агенду за будућност, закључено је током састанка министра здравља Драгослава Шћекића и амбасадора Савезне Републике Њемачке у Црној Гори, Роберта Вебера.

У свим временима заштита здравља  мора бити заједничка тема, а током Ковид пандемије пошло нам је за руком да успоставимо једну јако успјешну сарадњу  између Њемачке и Црне Горе, посебно када говоримо  о Роберт Кох Институту и болници Шарите у Берлину, сагласили су се саговорници током сусрета.

Министар Шћекић је захвалио њемачком амбасадору на издашној помоћи коју је Влада Савезне Републике Њемачке упутила Црној Гори како у материјалном смислу али и експетизи и стручним савјетима медицинских професионалаца из поменутих установа .

– Ова сарадња погодно је тле за унапређење у свим областима које могу имати за циљ заштиту здравља како црногорских грађана тако и туриста и свих оних који посјећују Црну Гору – поручио је министар посебно наглашавајући ангажованост и значајну  улогу амбасадора Вебера .

Он је упознао њемачког дипломату са приоритетним активностима којим министарство планира да се посвети у наредном периоду са посебним фокусом на јачање јавног здравства те креирању политика која ће се бавити превентивом , посвећеном кадровском и инфраструктурном јачању установа које су, како је казао, запуштене вишедеценијском небригом и немаром.

– Иако мала држава, веома смо ријешени да пратимо глобални медицински напредак и кроз помоћ развијених земаља, свјетску медицину доведемо код нас кроз едукацију медицинског кадра, али и осавремењавањем опреме те самим тим и дијагностике и лијечења – поручио је министар.

 Амбасадор Вебер је казао да Црна Гора, као земља која тежи приступању Европској Унији и дијели вриједности европске заједнице, у Њемачкој има поузданог партнера за наставка пројеката у области здравља, али и за њихово унапређење, посебно у оним областима гђе је препозната као лидер у региону.

– Радује ме посвећеност коју показујете Ковид пандемија  јесте интензивирала сарадњу у појединим областима. Ипак, како и у другим , зауставила је важне пројекте и у области медицине којима у наставку сви морамо бити подједнако заокупљени. У том смислу  Савезна Република Њемачка пружа руку сарадње за све оно гђе можемо имати партнерски однос а здравље грађана свима нам мора бити у врху приоритета – поручио је Вебер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest