Шеријат за жене Авганистана: Штикле ни под разно, батине ако једу сладолед

Женама није било дозвољено да се појављују на балконима

Брзопотезно освајање Авганистана, које су талибани извели након повлачења међународних трупа из те земље, побудило је панични страх од поновног успостављања режима заснованог на ригидним шериjатским законима, посебно због начина на који се односи према женама.

Шеријат на арапском значи „пут“ и не односи се на скуп закона већ на широко распрострањене моралне принципе изведене из Курана и изрека (хадиса) пророка Мухамеда.

Шеријат дјелује као кодекс живота којег би сви муслимани требало да се придржавају, укључујући молитве, пост и прилоге за сиромашне.

image

Супротно увреженом мишљењу, шеријат није књига правила нити скуп прописа о којима се одлучује на суду.

Претходни талибански режим у Авганистану слиједио је екстремну верзију шеријата која је, у њиховом тумачењу, подразумијевала и казне попут јавног бичевања, каменовања, па и погубљења, као и забрану музике, телевизије и видео-записа.

Гдје се практикује

Шеријат се примјењује у различитом степену и са великом разноликошћу у пракси – како код појединих муслимана, тако и у претежно муслиманским земљама као што су Саудијска Арабија, Катар и Иран.

Према шеријатском праву, злочини се дијеле у три категорије: „тазир“ су најблажи прекршаји и о њима одлучује судија. Злочини у вези са „кисасом“ подразумијевају одмазду једнаку оној коју је доживјела жртва.

image

„Худуди“ су најтежи преступи који се сматрају злочинима против Бога.

„Тазир“ кривична дјела укључују крађу међу рођацима, неуспјешну пљачку, као и лажно свједочење и позајмљивање новца.

„Кисас“ је исламски израз који се тумачи као „око за око“. У случају убиства, „кисас“ даје право да се одузме живот убици након осуђујуће пресуде, ако суд то одобри.

Прељуба, „незаконит секс“, конзумирање алкохола, крађа и пљачка потпадају под „худуд“, што значи да се починиоци могу бичевати, каменовати, могу им се ампутирати дјелови тијела, прогнати или погубити.

Иако су талибани после преузимања Кабула најавили да су посвећени поштовању права жена према шеријатском систему и да ће оне радити раме уз раме са мушкарцима у оквиру исламских закона, није још увијек јасно да ли ће се то примијенити у пракси. 

– Увјеравамо међународну заједницу да неће бити дискриминације. Жене ће радити раме уз раме с нама. Дозволићемо женама да раде и студирају у нашим исламским оквирима. Биће веома активне у нашем друштву, у нашим оквирима-  истакао је портпарол талибана Забихулах Муџахид.

Репресија над женама у Авганистану

Под владавином талибана деведесетих година прошлог века, жене су практично стављене у кућни притвор и није им било дозвољено да раде или да се образују.

Свака женска особа старија од осам година морала је да носи бурку, а кућу је могла да напусти само у пратњи мушког сродника.

Женама није било дозвољено да носе ципеле са високим потпетицама, јер „ниједан мушкарац не би смио да чује женске кораке“.

image

Странац не би требало да чује „женски глас како гласно говори у јавности“.

Није било дозвољено фотографисање, снимање или приказивање слика жена у новинама, књигама, продавницама или кући.

Женама није било дозвољено да се појављују на балконима. Ријеч „жене“ морала је да се уклони из било ког имена мјеста.

Током претходне владавине талибана, жене које су прекршиле ова правила подвргаване су јавном бичевању, каменовању, а у неким случајевима су и јавно погубљене.

Добијале су батине ако би јеле сладолед или ако би им се видио откривен било који дио тијела, а ускраћивана им је и здравствена њега. 

Радикалне интерпретације Курана 

Да је насиље над женама дозвољено најчешће је тражено и тумачено стиховима (сурама) из Курана.

Тако је један од најконтроверзнијих сура 4:34 за који многе активисткиње за женска права називају и „ДНК патријархата“.

image

– Мужеви би се требало у потпуности бринути о својим женама, уз благодати које је Бог дао некима више од других и с оним што троше од властитог новца. Праведне жене су побожне и чувају оно што би Бог хтио да чувају у одсуству мужева. Ако се бојите непослушности својих супруга, прво их опомените (на Божји наук), затим их игноришите кад легнете у кревет и на крају их ударите- пише у Курану. 

Без обзира на новије и „модерније“ преводе, радикалне интерпретације овог и других стихова из Курана учиниле су многе жене потлаченим.

Рекламни панои на којима су жене по уласку талибана у Кабул прекречели су сами власници, а оне који су остали талибани су префарбали црном бојом.  

Због сјећања на сурову владавину и однос талибана према женама не чуде свјеже слике са кабулског аеродрома гдjе мајке преко зида предају своју женску дјецу у непознате руке не би ли их избавиле.

Portal DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest