Шест навика које нам уништавају телефоне, а свакодневно их понављамо

Вријеме читања 3 минута

Мобилни телефон

Неке навике које свакодневно радимо уништавају мобилне телефоне и скраћују им животни век.

Живот без мобилних телефона постао је незамислив. Не само да служе за основну функцију, телефонирање, већ су постали и рачунари, телевизори и радио станице у једном, па су увек уз нас. Међутим, то понекад негативно утиче на њихов рад и дуготрајност, пише портал Брајтсајд.

Неке навике које већина људи практикује су „смрт“ за мобилне телефоне, због чега се они после неког времена кваре, а ево шта би требало избегавати како би телефони радили исправно и како би били дуготрајни.

Одношење телефона у купатило

Уколико упадну у воду, телефони више неће моћи да раде

Купатило је права опасност за мобилне. Најопаснија ствар је што телефони у купатилу врло лако могу да упадну у воду, а онда је то крај за њих. Ова навика може представљати опасност и по самог власника, јер у купатилу живи пуно микроба, који могу да се задрже на телефонима, а касније пренесу у кухињу и на храну, или у спаваћу собу.

Пуњење телефона током целе ноћи

Ко жели да му телефон потраје неколико година, треба да избегава ову навику. Већина људи оставља телефоне да се пуне преко ноћи, али то није добро за њихову батерију. Иако нису укључени, телефони имају програме који раде у позадини, па они помало троше батерију. Због тога ће, сваки пут кад проценат напуњености падне испод 100 одсто, батерија поново да почне да се пуни, што значи да ће имати велики број циклуса пуњења, а то јој драстично скраћује животни век.

Пражњење батерије телефона до 0 посто

Мобилни телефон

Телефон треба пунити када батерија падне на 20 посто

Литијум-јонске батерије код неких телефона програмиране су за одређених број циклуса пражњења од 100 до 0 посто, после чега им се скраћује животни век. Због тога би телефоне требало допуњавати када им батерија падне на око 20 одсто.

Остављање телефона у колима

Телефон у аутомобилу, навигација

Екстремно високе или ниске температуре могу озбиљно да оштете мобилне

Остављање телефона у колима током лета или зиме може да оштети екран и батерију због екстремно ниских или високих температура. Прегревање или превелико хлађење може да оштети и процесор телефона. Нарочито је опасно да телефони остану у аутомобилу лети, због великог загревања кабине.

Чишћење екрана кућним хемикалијама

Чишћење телефона

Кућне хемикалије могу да оштете екран

Хемикалије које се често користе у кући могу да буду веома штетне за телефонски екран. Много њих садржи амонијак, који оштећује антистатички и антирефлексивни филм који постоји на екранима модерних телефона. Због тога се на екранима јављају мрље, па чак и пукотине.

Коришћење сваког пуњача који може да се прикључи

Пуњење телефона, пуњач за телефон

Није сваки пуњач добар за сваки телефон, чак и ако га пуни

Ако пуњач може да се прикључи на мобилни и да га пуни, не значи и да је добар за телефон, напротив. Поједини чипови унутар телефона могу да се оштете уколико се користе пуњачи који нису оригинални или нису одговарајући, па мобилни онда може да изгуби неке функције

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest