Сједница општинског одбора за заштиту и спашавање

„Четири особе код којих је потврђен вирус ковид 19 хоспитализовано је на Инфективном одјељењу беранске Опште Болнице, која је  проглашена за Ковид болницу за сјевер Црне Горе. Њихово стање је стабилно. Десет пацијената налази се на кућном лијечењу ”,казао је начелник Инфективног одјељења  др Милован Живковић, на петој сједници Општинског тима за заштиту и спашавање Општине Беране која је јуче одржана.

 Живковић је додао да ниједна инфицирана особа није са подручја општине Беране и да се под  здравственим надзором Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља Беране, која покрива општине Беране, Андријевица, Петњица, Плав и Гусиње, тренутно налази 428 лица.

Директорица беранског Дома здравља др Зухра Хадровић нагласила је да се број људи који су под здравственим надзором повећао последњих дана  јер долазе људи из карантина у којем су провели 14 дана и настављају још 14 кући у самоизолацији.Др Хадровић је додала да је  здравствени надзор завршен за укупно 77 лица и да је у  служби Дома здравља  тестирано  66 лица, од чега су  два случаја била позитивна а остали су били негативни. Ниједан чији је тест био позитиван  није са територије општине Беране.

Др Хадровић је нагласила да грађани морају у већој мјери поштовати привремене мјера НКТ-а за заразне болести Владе Црне Горе.

„Социјална дистанца се у већини случајева поштује у вријеме наредбе, док се прије тога не поштује. Морамо се усредсредити још више на поштовање мјера. Људи се крећу у групама, затим у у маркетима се не поштује социјална дистанца тј само до тренутка уласка у објекат. Тако да је епидемиолошки ризик присутан у великој мјери“, истакла је директорка Хадровић.

.

Начелник Службе заштите и спашавања Општине Беране Тихомир Богавац упознао је чланове тима да је координираним активностима ове  Службе и Комуналног предузећа настављена активност свакодневног прања приградских и градских улица, као и тротоара, у циљу смањења ризика од ширења новог корона вируса.

“У првом кругу завршили смо спровођење опсежне акције дезинфекције јавних површина у оквиру прилаза, као и простора унутар самих установа здравствене заштите у Беранама – Дом здравља и Општа болница. Током другог круга дезинфековали смо прилазе и улазе стамбених зграда, као и просторе које користе државне и локалне институције у Беранама. Прије трећег круга, који ће почети ових дана, завршили смо и велику акцију дезинфекције свих стамбених зграда на подучју општине, као и избјегличког насеља Риверсајд”, казао је Богавац и апеловао још једном на грађане да покажу већу одговорност током радова које изводе на својим имањима и избјегну употребу отвореног пламена, како не би долазило до пожара и самим тим и капацитети Службе заштите били усмјерени на наведену акцију дезинфекције градских улица.

Одлуку потпредсједника Владе Црне Горе и предсједника Националног координационог тијела за заразне болести Милутина Симовића да Црна Горе не прихвати респираторе које је предсједник Србије Алексанар Вучић намјеравао да поклони нашој држави потпредсједник Општине Марко Лалевић оцијенио је као крајње непромишљену.

Маријан Рачић, командир Управе полиције ЦБ Беране, у свом извјештају је навео да су у претходном периоду одређене репресивне мјере односно да је поднијето осам кривичних пријава, којима је обухваћено укупно 12 лица.

“Један број случајева се односи на непоштовањe мјeрa да се у истом превозном средству налазе више од два лица, док су истали прекршили мјеру забране окупљања у становима”, казао је он.

Директор Комуналног предузећа ,Саво Вучетић, нагласио је да је веома тешко одржати социјалну дистанцу на Млијечној пијаци и најавио могућност њеног затварања. Вучетић је додао да  Зелена пијаца за сада функционише нормално.

“И у новонасталој ситуацији проблем нам представља  неадекватно одлагање отпада од стране једног дијела грађана, апелујемо на нјих и овом приликом да то не чине”, нагласио је Вучетић.

 “Црвени крст, хуманитарна организација Хелп и ромска невладина организација обезбиједили су пакете помоћи за 147 породица, на списку за помоћ налази се још 400 лица” казао је директор беранског Црвеног крста, Славко Јолић.

Директор Водовода и канализације Вуко Тодоровић, казао је да је ово предузеће организовало рад у групама поштујући мјере НКТ-а.

Сједници Општинског тима присуствовали су и потпредсједник Општине Раде Кљајић, начелник Комуналне полиције Александар Ојданић, секретар за финансије и економски развој Бојан Радошевић, директор Радио Берана Туфик Софтић, секретар за инспекцијске послове Драган Зечевић и у име Завода за хитну медицинску помоћ у Беранама, докторка Андреја Бугарин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest