Sjutra slavimo veliku svetiteljku: Djevojke, nikako ne uzimajte ovaj predmet u ruke i ne perite veš

СПЦ

Na dan 11. juna pravoslavci obilježavaju dan Svete Teodosije Tirske. Hrišćanska mučenica s početka 4. veka. je ostala upamćena kao žena koja je zbog svoje dobrote i čovjekoljublja bačena u more sa kamenom oko vrata.

Priča o svetoj Teodosiji potiče iz vremena vladavine cara Maksimilijana, kada se u Kesariji sudilo hrišćanima. Teodosija je prišla da bi ohrabrila mučene ljude, ali su je vojnici čuli, te i nju odveli pred sudiju, koji je naredio da joj se objesi kamen o vrat, te da se nesrećna žena baci u more.

Prema vjerovanju su je zahvaljujući Božjoj milosti anđeli iznijeli živu na obalu. Kada se ona opet javila sudiji, on je naredio da je posijeku. U hrišćanskoj tradiciji pominje se i da se iduće noći javila Sveta Teodosija svojim roditeljima, sva u nebeskom sjaju, okružena mnogim drugim spasenim devojkama, i rekla:

“Vidite li, kolika je slava i blagodat Hrista moga, koje ste me hteli lišiti?“

Teodosija je roditeljima uputila ove riječi opominjući ih jer su je odvraćali od ispovedanja Hrista i mučeništva.

Zahvaljujući ovakvim svetim ljudima hrišćanstvo je religija ljubavi, oproštaja i dobrote. Njihova vjera je bila toliko jaka da ni bolest, ni tamnica, ni izgnanstvo, ni muke, ni poniženja, ni mač, ni ponor, ni oganj, ni vješala, nisu mogli pokolebati uzvišeni mir duša njihovih, čvrsto privezanih za Hrista.

Narod vjeruje da na ovaj praznik ne bi trebalo da se koriste bilo kakvi konopci, čak da se ni ne pere ni ne prostire veš.

Vjerovanje kaže da će devojke koje se ogluše o ovaj običaj ostati bez poroda, dok će mladići biti neuspješni i nesrećni u svakom poslu kog se late.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest