Скривена иза финансијског посредника Европска инвестициона Банка је подржала уништавање Мојанске ријеке у Црној Гори

Вријеме читања < 1 минут

Преведени дио из Публикације Банкwатцх-а и Еуронатура о финансирању и субвенционирању хидроенергије.

,,Скривена иза финансијског посредника Европска инвестициона Банка је подржала уништавање Мојанске ријеке у Црној Гори.

Ипак, локални инспектори тврде да у томе нема ништа спорно. Да ли ће Европска инвестициона банка предузети корективне мјере?

Хидроенергетске бране финансира Европска инвестициона банка– не директно, већ преко Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе. Иза таквих финансијских посредника крије се трећина кредита ЕИБ-а. Чињеница да ЕИБ препушта процјену пројекта посредницима значи да се процјена утицаја на животну средину често не раде како треба, ако се уопште ради. Недостатак надзора током изградње и рада је такође више него уобичајен за такве инвестиције.

ЕИБ стандарди заштите животне средине и стандарди транспарентности за посреднике морају се пооштрити.
Овај случај илуструје неадекватност еколошких стандарда ЕИБ-а за посредничке пројекте. Ни националне власти ни Инвестиционо-развојни фонд Црне Горе нису опремљени да обезбиједе процјену пројекта и рад у складу са правом ЕУ и ситуацијом погоршану укоријењеном корупцијом у Црној Гори, како је прошле седмице истакао специјални представник САД за Западни Балкан.

Ријека Мојанска се не налази само у Регионалном парку природе већ и на локацији Емералд мреже према Бернској конвенцији и предложеној локацији Натура 2000 према ЕУ Директиви о стаништима. У ријеци вјероватно није остала ниједна риба или видра, али црногорска инспекција не може ту пронаћи ништа спорно. Овакав пројекат никада не би био одобрен у земљама чланицама ЕУ.“

bankwatch

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest