Скривене љепоте Берана

Пишу: Иритано Стефани и Јашовић Виолета

Није свако зло само за зло, неко је и за добро. Пандемија корона вируса има много тамних страна, али колико све ово изгледало озбиљно и тмурно, има и оних позитивних страна. Ако размислимо, схватићемо да смо коначно нашли времена да уживамо у оним ситницама које живот значе. Подсјетили смо се  колико лијепо може  бити вријеме проведено са породицом, како можемо уживати у испијању кафе без журбе и трке, како је благослов шетати  обалом ријеке. Физичка дистанца приморала је неке од нас да, бјежећи из станова који су нам постали скучени као никада до сад, побјегнемо у природу и обиђемо оне стазе којима смо прошли као дјеца или упознамо неке нове крајеве којима нас је природа тако богато обдарила.

Вјерујем да је пуно оних који су у непосредној близини Берана у селу  Скакавац, на само неколико километара од града, већ имали прилику да уживају у нестварном призору водопада поред којег се налазе три пећине. Оне који овај бисер још увијек нису видјели, позивамо да то учине. Нека вас не обесхрабри лош и неприступачан пут до одредишта, јер призор који вас очекује заслужује уложени напор. Можда ће се међу нама наћи и неко чија ће ријеч подстаћи надлежне да учине нешто како би се овај локалитет валоризовао, а својом љепотом он то и заслужује.

Вода избија из оближњих пећина, слива се даље низ сигу и стијене окићене маховином. Свој пут наставља према селу и улива се у Лим. Изнад водопада, скривене у стијенама, налазе се три веома  занимљиве  пећине које обилују пећинским ходницима и украсима. Цијели доживљај употпуњује разноврсна шума која се простире изнад и испод водопада.

У ранијим изјавама директор ТО Беране, Иван Радевић, казао је да су у тој организацији свјесни да водопад „Скакавац“, који се налази изнад  источне стране истоименог села, представља праву туристичку атракцију. Радевић је тада казао да су предузете  одређене активности да овај природни бисер приближе, како домаћим, тако и страним туристима.  Планирано је да поменути локалитет буде уврштен у туристичке мапе, да се организују водичи, уреде прилазни путеви и стазе до водопада који представља јединствени и нетакнути природни комплекс.

Мјештани села Скакавац сматрају да је недопустиво то што ништа није предузето да ово мјесто добије на значају.

„ Водопад „Скакавац“ је бисер природе. Међутим, и поред тога, има доста људи из Црне Горе и са подручја наше општине који уопште нијесу чули за за њега. То значи да је крајње вријеме да они који су задужени за развој туризма на сјеверу Црне Горе учине нешто да се водопад Скакавац укњижи у туристичке мапе као локалитет од изузетне важности“, истичу мјештани.

Они додају да, и поред тога што мало људи зна за овај природни бисер  „Скакавац“, посјећују људи из иностранства, па да су чак и Арапи долазили у овај крај и дивили се природним љепотама водопада.

Надамо се да ће се, када се ситуација са корона вирусом смири, коначно  кренути са мртве тачке и да ће овај драгуљ у блиској будућности бити незаобилазна дестинација оних који ће посјећивати Беране.

8 thoughts on “Скривене љепоте Берана

  1. Divan tekst, još lepše fotografije, zaista je ovo vreme čuda. Koliko god bili kažnjeni ovim stanjem, treba da budemo zahvalni na prilikama koje nam se otvaraju. Ovo nisam ni znala da postoji u Beranama, magično deluje i zaista hvala celoj ekipi na ovom. Divni ste! Pozdrav iz Beograda, ostajte nam zdravi i uvek ovako čarobni. ?

  2. Lijepo je sto skrecete paznju i na neke zaboravljene, netaknute, ali bas iz tog razloga primamljive predjele Crne Gore..
    Svaka cast i za fotografije, zaista su bozanstvene. ❣️

  3. Ovo nije skrivena lepota Berana, jer postoje novinari i istraživači koji su pisali o Skakavcu, vodopadu, pećinama i selu mnogo pre nego ovi i mnogo smo im zahvalni, naročito mi koji živimo izvan Skakavca, Berana i Crne Gore. Dobro je i ovo što se piše, što više to i bolje. Primetila sam da vaša rubrika nosi naziv Skrivene lepote Berana, iako su ove do sada objavljene sve poznate i ne mogu biti sakrivene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest