Случај „Приморка“ Бар: Вјештачење ће показати гдје је отишло 300.000 еура

Радници бивше компаније Приморка из Бара тражили су прије десетак мјесеци да специјални тужилац Мира Самарџић хитно покрене кривични поступак против Остојића и да се објелодани извјештај вјештака о његовом раду док је био стечајни управник у тој компанији

Више државно тужилаштво у Подгорици донијело је наредбу за вјештачење по вјештаку економско-финансијске струке у предмету који се води против Жарка Остојића, бившег стечајног управника АД „Приморка“ Бар, због основане сумње да је током стечајног поступка у том привредном друштву извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја и на тај начин себи и другима прибавио имовинску корист у износу који прелази 300.000 еура, потврђено је за „Дан“ из тог тужилаштва.

– У предмету Вишег државног тужилаштва у Подгорици формираном против Ж.О., стечајног управника АД „Приморка“ Бар, због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја, у току је истрага, током које се предузимају све неопходне мјере и радње. Обављено је саслушање свједока-оштећеног, а такође, од стране тужилаштва донијета је и наредба за вјештачење по вјештаку економско-финансијске струке, које је у току, те ће ово тужилаштво након прикупљених доказа и њихове оцјене донијети одлуку у овом предмету – наводи се у одговору руководиоца и државног тужиоца у ВДТ-у у Подгорици Лепе Меденице.

Иначе, како је раније писао „Дан“, радници бивше компаније „Приморка“ из Бара тражили су прије десетак мјесеци да специјални тужилац Мира Самарџић хитно покрене кривични поступак против Остојића, да се објелодани извјештај вјештака о његовом раду док је био стечајни управник у тој компанији и прогласи раднике оштећеним како би могли да институционално потражују своја права из рада.

Држава оштећена за 6,6 милиона еура

Иначе, у Вишем суду у Подгорици у току је суђење наводној криминалној групи оптуженој да је, умјесто за оживљавање производње предузећа Приморка у виду изградње фабрика маслиновог уља и других фабрика, средствима добијеним уз гаранцију Владе Црне Горе, покривала кредите компанија Крисма моторс и Крисма трејд, чији је оснивач један од оптужених Небојша Бошковић. Наводи се да су оптужени злоупотребом овлашћења у привреди нанијели штету државној каси у износу од 6,6 милиона еура, у којем је износу прибављена корист НЛБ Монтенегробанци. Првооптужени у том поступку је Чртомир Месарич, кога Специјално државно тужилаштво терети да је док је био директор НЛБ банке организовао криминалну групу са правним лицем на чијем је челу био, и то почетком 2009. године у Подгорици и Бару, а све у циљу стицања незаконите добити. СДТ је, наводно, крајем 2019. провјеравало да ли су још нека лица, међу којима и Остојић, умијешана у аферу „Приморка“, али је случај против њега покренуло ВДТ двије године касније.

Баранин Един Бегзић поднио је прије неколико дана главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу кривичну пријаву против више непознатих лица у Вишем државном тужилаштву због „почињених више кривичних дјела“ током спровођења истраге против Жарка Остојића, некадашњег стечајног управника компаније Приморка Бар. Он је подсјетио да су радници тог предузећа прву кривичну пријаву против Остојића поднијели још 2012. године, због чега тражи да се утврди ко је скривао доказе и документацију и вези са Остојићем. Бегзић је крајем децембра прошле године објавио преко Јутјуб канала да је наоружан и пријетећи експлозивом, за који се касније испоставило да није прави, тражио да се обештете бивши радници „Приморке“, међу којима су и његови родитељи. Због тог догађаја, односно због кривичног дјела изазивање панике и нереда, првостепеном пресудом осуђен је на два мјесеца затвора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest