Случај против криминалне групе коју је наводно предводио Јованић: Припадници СПО наставили акцију

Вријеме читања 2 минута

Јованић се сумњичи да је уз помоћ 11 припадника криминалне организације, међу којима су стечајни управници, адвокатица, процјенитељи и власници фирми за обезбјеђење у стечајним поступцима, незаконито оштетио десет компанија

Припадници Специјалног полицијског одјељења (СПО) наставили су акцију претреса пословних и приватних обеката као и изузимања доказа у случају формираном против криминалне групе коју је, према доказима тужилаштва, предводио предсједник Привредног суда Блажо Јованић.

Он се од четвртка налази у Истражном затвору, након што му је судија за истрагу одредио притвор до 30 дана.

Јованић се сумњичи да је уз помоћ 11 припадника криминалне организације, међу којима су стечајни управници, адвокатица, процјенитељи и власници фирми за обезбјеђење у стечајним поступцима, незаконито оштетио десет компанија.

Тачан износ тек треба да буде утврђен.

Специјално државно тужилаштво (СДТ), наводно, има доказе да су малверзације утврђене у стечајним поступцима компанија: „Еуромиx Тоурс“ Будва, „Сотто ла цолина“, „Техностар“, „Нега Тоурс Монтенегро“, „Јастреб“, „Тргошпед“, „Монтел“, ПРИНЦ&КО „Бјеласица Рада“ АД Бијело Поље.

Рјешење о притвору


Циљ ове криминалне организације је био да кроз спровођење стечајних поступака прибаве себи и кримиалној организацији што већу противправну имовинску корист.

У прилог томе говори чињеница да у сваком од напријед описаних стечајних поступака није извршен попис имовине стечајног дужника, његових евентуалних потраживања и дуговања према трећим лицима, а стечајни поступци се обично покрећу на основу минорних потраживања повјерилаца, а затим и воде супротно члану 156.ст.1 Закона о стечају

Јованић се сумњичи да је користећи функцију предсједника Привредног суда, као и судијску функцију, незаконито увећавао трошкове стечајног поступка у чему су му помагали одређени стечајни управници.

За сада су идентификовани, ухапшени и притворени стечајни управници Саша Зејак, Сања Љјешковић, Ранко Радиновић и Сретен Мрваљевић. Притвор је одређен и адвокатици Снежани Јовић те власницима фирми за обезбјеђење Павићу Глобаревићу и Дарку Перовићу.

Према рјешењу којим им се одређује притвор, у овом поступку осумњичени су још процјенитељи Омер Маркишић и Дејан Голубовић, власница фирме за обезбјеђење Стана Челебић, те кандидат за судију у Привредном суду Владан Николић.

У прилог основане сумње да су кривична дјела почињена како је то описано говори и чињеница да се у свим овим стечајним поступцима јављају иста лица – стечајни судија је увијек осумњичени Јованић, док друга лица мијењају својства и улоге, а по упутствима и задацима организатора.

У рјешењу се наводи и да се противправна имовинска корист прибављала тако што су се одређена средства по налогу Јованића с рачуна Привредног суда авансирала на рачун стечајног дужника, а наводно у циљу вођења стечајног поступка.

Тај новац се затим пребацивао на рачуне чланова криминалне групе прије закључења стечајног поступка. Дуг са рачуна Привредног суда покривао се продајом имовине фирме у стечају.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest