СНП: Изјава за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

Изјава за јавност

(3. јун 2020. године)

Василије Лалошевић, функционер СНП ЦГ

Умјесто да поради на регионалној сарадњи и појача активности за испуњавање услова за придруживање Црне Горе Европској унији, министар вањских послова Срђан Дармановић одашиље стрелице на државни врх Србије и своје колеге у Министарству спољних послова Републике Србије.

Још прије десетак година, господине Дармановићу, захваљујући и СНП ЦГ која је била предлагач, усвојили смо Декларацију за испуњавање услова за почетак преговора са ЕУ и тада се договорили да треба искористити постојећи консензус свих у Црној Гори о приступању европској породици народа. Чак су и Ваши претходници на том мјесту били много кооперативнији и рационалнији од Вас, сматрајући да се тај консензус мора сачувати, али и потврдили нашу тезу да Црна Гора мора уложити додатне напоре и учинити мјерљиве резултате у испуњавању обавеза из препорука Европске комисије и Европског савјета.

Експресно сте реаговали и позвали амбасадора Републике Србије на разговор због његовог, сасвим оправданог, протеста изреченог поводом пуштања Томпсона на РТЦГ на Дан побједе над фашизмом. Нажалост, нисте нашли за сходно да прекорите оне који су дозволили да дође до таквог инцидента у земљи која наводно баштини антифашизам као једну од својих темељних вриједности, већ онога ко је на ту несувислост указао.

Господине Дармановићу, оставите се дневно-политичких шићарџијских рачуна. Интензивирајте и унаприједите односе са сусједним државама, посебно братским. Поспјешите регионалне иницијативе и охрабрите унапређење односа у парламентарној димензији. То је посао министра вањских послова, а не потпаљивање ватре и нарушавање братских односа између Србије и Црне Горе.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ је ванвременска категорија и Ви јој Вашим коментарима не можете наудити, али није Ваше да њене вјернике и поштоваоце сврставате у ред непријатеља Црне Горе. Митрополија је била темељ државности Црне Горе и не треба велика памет да се то констатује и поштује.

Ми у Социјалистичкој народној партији очекујемо од министра вањских послова да се посвети пословима који му припадају, те да се остави непотребног подгријавања тензија и распламсавања страсти у односима са Србијом, што нам никако није потребно и никоме не може донијети добро.

Вријеме је да се окренемо дијалогу и превазилажењу размирица, а да подјеле и свађе оставимо у прошлости. Само тако можемо осигурати просперитетну будућност за све наше грађане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest